Dostihy v Chuchli a můj účet mínus 200,- Kč

15.4.2012

Práce, Rodina


Není nad to, když se práce stane „koníčkem“. Lepší začátek příspěvku bych si ani nemohl přát a světe div se, napadlo to mě. Už jsem psal, že jsem po nějakém čase (7 let) odešel ze ŠkoFINu. Spoustu už jsem toho navyprávěl a napsal. Teď, s odstupem času, si myslím, že všechno špatné je pro něco dobré a v mém případě to platí dvojnásob. Zakotvil jsem na Factoringu České spořitelny. Co bych k tomu řekl. Snad jen to, že jsem rád, že tam jsem a to z mnoha důvodů, které pouštím jen u piva.

Factoring už nějaký čas, tuším že 9 let, sponzoruje první velkou cenu v Chuchli. Já se letos dostal na můj první ročník a musím říct, že to byl pro mě zážitek. Nikdy jsem na dostizích nebyl a nikdy jsem nesázel. Můžu o sobě odpovědně říct, že nejsem sázkovej typ a jakékoliv rozmnožování peněz formou investic do znalostně lépe vybavených sázkových kanceláří se mi bytelně příčí. Můžu ale taky říct, že pokud je to jednou za rok a moje drahá manželka mi věnuje 200,- Kč abych teda zkusil štěstí, tak to může být docela zábava.

Hned první dostih mi utekl asi o deset vteřin a nekecám, když řeknu, že jsem si chtěl vsadit na vítěze. Mohl jsem jít teda pomalu do plusu. V tu chvíli jsem si myslel, že jde vsadit pouze na vítěze. Ale kdeže. Svět dostihových sázek je daleko rozmanitější a zajímavější než by se na první pohled mohlo zdát.

Dostihy a sázky, hra, která mě ovlivnila jako děcko a kdyby byl někdo ochotný ji se mnou hrát, tak jí hraju dodnes (jasně, je to trochu výtka, která směřuje k mojí manželce). Ale se skutečným světem sázek to nemá nic společného. Sbohem Furioso, Narciusi a Napoli, pá pá Giro, Portlanci, Dahomane a Taro. Dnes frčí úplně jiná jména a před vyslovením u okénka s dobře vypadající slečnou si jméno znovu a znovu čtu. Stejně ho vyslovuju špatně a slečna na mě nechápavě kouká. Přečtu ho znovu z letáku a slečna už ví, že má před sebou amatéra, který nikdy nesázel. Držím v ruce kovovou padesátikorunu a říkám: „Padesát na ……….“ a z okýnka se ozve padesát čtyři prosím. To čumim, protože mám pouze tu kovovou padesátikorunu. Snižuji sázku na čtyřicet a slečna se usmívá. Řikám si „krávo“ a dávám ji kovovku. Ona mi vrací 8Kč a s tiketem, nicneříkajícím výrazem a s leskem v očích jdu očekávat výstřel. Pak zazněl a můj favorit doběhl pátej. Nevadí, zkusím to příště.

Mezitím se dostávám do tajů dostihového sázení a vyptáváním se syna mojí kolegyně a dozvídám se další triky a tipy, jak se vyznat v programu. Kdo jak kdy běžel, proč je vyšší váha jezdce v hlubším bahně lepší atd. Borcovi je šestnáct a myslí si, že si z něj dělám prdel. Nedělám, fakt. Nechápu z popisu koní a jezdců takřka nic. Pro všechny, kdo by si snad chtěli zajít vsadit na koníčky doporučuji následující:

1. Den dopředu si zajistěte program a pomocí strejdy Googla si nechte vysvětlit všechny zkratky a vysvětlivky. Nikdo, kdo vytváří tyhle programy nepředpokládá, že by tam mohl přijít někdo poprvé. ??????

2. Vemte si dost peněz a nečekejte, že donesete nějaké zpět.

3. Sázejte více tiketů na jeden dostih a neomezte se pouze na vítěze. Existuje skutečně spousta variant: 1-2, 1-3, 1-4 atd…

4. Neposlouchejte rady šéfa marketingu

5. Nečekejte, že i při firemní akci vaše sázka půjde na charitu. Vše spolkne šik slečna u kasy a sázková kancelář.

6. Pokud už se rozhodnete vsadit, vsaďte na outsidera aby vás to náhodou nechytlo. Pár zoufalců jsem tam viděl a není o co stát.

Tolik mé rady do života.

Jinak musím říct, že se mi dostihy líbily moc. Z VIP restaurace za neustálého přísunu jídla a pití jsou ty dostihy docela fajn…

, ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

Odebírej novinky

Pokud chceš vědět o novinkách, tak se přihlas k odběru.

4 Odpovědí k “Dostihy v Chuchli a můj účet mínus 200,- Kč”

  1. Jokol Píše:

    Dík za pěkný článek.
    Nejsem odborník, ale i tak mi tam trochu chybí zmínka o kurzech, které jsou u kurzového sázení kolikrát důležitější než znalosti koní (nebo třeba fotbalu či hokeje.
    Kdysi jsem si přečetl se zájmem knížku Michala Horáčka /zakladatele Fortuny/ Los a sázka. Zdarma ke stažení tady http://www.michalhoracek.cz/ke-stazeni-knihy. Pro mě to začalo být zajímavé tak od 70. stránky.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. Chytrák Píše:

    Horáčka jsem taky četl a můžu jen doporučit. On i sám Horáček je dobrá inspirace.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. Krabath Píše:

    Pěkně napsaný. Já už jsem tedy proti tobě sázkovej profík. Tady v Karlových Varech jsem byl na dostizích když mi bylo 10 let (sakra to už je 30 let zpět) a tenkrát jsem vsadil (samozřejmě šla se mnou mamka) 10 Kčs na to, že jeden kůň (spíš jezdec na tom koni, jméno si už samozřejmě nepamatuju) dojede do třetího místa. Dojel druhej a já vyhrál dvacku. Od té doby jsem na dostizích nebyl.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Já se chystám zase až za rok, nedá se říct, že by mě to nějak chytlo :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.