Pracuji pro jedničku na trhu – Factoring České spořitelny

28.1.2012

Práce


Koncem července minulého roku jsem po sedmi letech nedobrovolně opustil ŠkoFIN a tehdy mi to přišlo dost líto a byl jsem zvědavej co mě dál v životě čeká. Po krátké zkušenosti v jedné jihlavské firmě jsem se usídlil v dceřiné společnosti České spořitelny, která má na starost finanční službu Factoring.

Factoring České spořitelny je jednička na trhu a není nic lepšího než pracovat pro firmu, která se tímto titulem může pyšnit. Děláme to fakt dobře a tak bych se nedivil, kdyby jsme si udrželi prvenství i nadále.

Jsem klasický obchoďák. Mám na starost Vysočinu a Jižní Moravu. Oblasti, které znám a lidi z těchto krajů mám rád. Nevím co bych si počal, kdybych musel factoring nabízet třeba na Ostravsku nebo v Severních Čechách.

Co je vlastně factoring?

Jedná se o službu, kdy faktor (FČS) vstupuje mezi dodavatele a odběratele ve chvíli kdy se mezi sebou domluví na delší splatnosti. Dodavatel nechce na peníze čekat a odběratel souhlasí, že pohledávka bude postoupena vůči faktorovi. Faktor pak pohledávku vlastní a vymáhá jí po splatnosti u odběratele. Za tuto službu si faktor účtuje odměnu, která se řídí obratem dodavatele přes factoring a rizikovosti jeho odběratelů. Stručně řečeno. Více o factoringu je možné se dočíst na stránkách Factoringu České spořitelny.

Před týdnem vydal FČS tiskovou zprávu k obratu za minulý rok:

Factoring ČS: Obrat téměř 42 miliard korun

Dceřiná společnost České spořitelny Factoring ČS dosáhla v roce 2011 obchodního obratu 41,7 miliardy korun a dosáhla tak meziročního nárůstu o 33 procent.

Ve čtvrtek o tom informoval Jiří Havel z Factoringu ČS.

Tržní podíl Factoringu České spořitelny se loni zvýšil na 32 procent a společnost je lídrem na českém factoringovém trhu.

Největší zájem byl o služby tuzemského factoringu, které v roce 2011 zaznamenaly nárůst o 32 procent (7,6 mld. Kč) na celkových 31,6 miliardy korun. Značný zájem byl i o financování a správu pohledávek tuzemských klientů za zahraničními odběrateli, tedy o exportní factoring, který oproti roku 2010 zaznamenal nárůst o 86 procent (3,4 mld. Kč) a dosáhl 7,4 miliardy korun.

„Zvyšující se zájem jak velkých společností, ale i malých a středních firem o financování, správu a pojištění pohledávek se projevil i v razantním růstu tzv. bezregresního factoringu, kdy naše společnost zajišťuje klientovi riziko nezaplacení odběratelem. Tento factoring s pojištěním vzrostl o 89 procent na 15,6 miliardy korun a naše společnost tak zvýšila tržní podíl v tomto segmentu na 46 procent,“ doplnil Karel Machytka, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele pro obchod Factoringu České spořitelny.

Factoring České spořitelny je členem Finanční skupiny České spořitelny od roku 2001. Podstatou factoringu je opakující se postupování a správa bonitních pohledávek před splatností s cílem jejich proplacení a zajištění rizik proti neplacení vůči smluvně dohodnutým odběratelům jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Podle Asociace factoringových společností České republiky dosáhl v roce 2011 český factoringový trh celkového objemu 131 miliardy korun, oproti roku 2010 to znamená nárůst o 14 procent.

No není to krásný? :-)

Takže se zase vracím ke staré dobré pravdě, že všechno špatné je pro něco dobré.

,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

2 Odpovědí k “Pracuji pro jedničku na trhu – Factoring České spořitelny”

  1. Ajvngou Píše:

    To je moc hezký, ale kdy si už buu moct zahrát Gear of War 3 u tebe doma?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Prosím k tématu a nespamuj. Zrovna teď o víkendu nemáme nic, tak se stavte…..potřebuju pomoct s myslivcem

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.