Vinařství Zálešák Vrbice

Zdarec, už dlouho jsem v pokušení se s Vámi podělit o jedno malé tajemství. Tajemství, které nerad prozrazuji, ale máte štěstí. Jsem lehce povzbuzen alkoholem a tak to sem napíšu, ať z toho taky něco máte. Miluju víno. Je to tak tři roky zpátky, kdy jsem se dostal k vínu trochu jinak než jako konzument a začal jsem o něm lehce přemýšlet. A jak už to u mě tak bývá, tak po lehkém přemýšlení se dostaví nekontrolovatelná vášeň. Takže jsem naprosto propadl dobrému vínu.

Existuje spousta stránek o víně, existuje spousta dobrých vinařů a spousta firem, které dělají vyníkající vínko. Existuje spousta lidí, kteří vínu rozumí a taky spousta lidí, kteří se tak tváří, ale stejně nakonec zůstane to zásadní rozhodnutí na vás. Chutná mi, nebo nechutná. Jsem schopný vůbec porovnat, co je dobré a co ne? Je to ohromně těžké. Nicméně to nikdo za nás neozhodne. Musíme sami.

Už jsem vypil spoustu vín, které mi chutnaly : Ryzlink Rýnský – Edice Dalibor Vinařství u Kapličky, Sauvignon (Lacerta Viridis) – Znovín Znojmo, Cabernet Moravia – Vinařství Polcr, Sylvánské zelené – Edice Fresh Vinařství u Kapličky atd

A spoustu vín, které mi nechutnaly: Ryzlink Rýnský – Klášterní vinné sklepy Litoměřice, Cuvée – Znovín Znojmo atd

Každopádně, drahá vína typu Vinařství u Kapličky jsou jen na vyjímečně chvíle, ale opravdu to stojí za to. Na „každodenní“ pití a pěstování dobré chuti doporučuji najít si při toulkách po Moravě „svého“ vinaře od kterého budete mít vyzkoušené tři čtyři druhy vína a prostě budete vědět, že když si tu lahvinku otevřete, tak si pochutnáte a nezklame vás to.

Já už jsem toho svého našel: Vinařství Zálešák ve Vrbici. Vrbice je proslulá svým vínem a opravdu to tam umějí. Já jejich vína prostě miluju a za nic jiného bych nevyměnil. Mým favoritem je Tramín, který umějí fakt skvěle. Už léta, ale ročník 2009 – výběr z hroznů směle doporučuji.

No, tak jsem to na sebe pěkně napráskal. Co tím chci říct, prostě jenom to: přestaňte kupovat patoky v Lídlu a v Kauflandu, zajeďte si na pěknou týdenní dovolenou na Jižní Moravu, obejděte si sklípky a prostě si každý vyberte toho svého vinaře a pijte jeho vyníkající víno. Protože není nad to, když pohostíte návštěvu vínem které znáte a o kterém můžete říct, že je výborné. Ta hurá do toho. Zdarec.

, , ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

Odebírej novinky

Pokud chceš vědět o novinkách, tak se přihlas k odběru.

6 Odpovědí k “Vinařství Zálešák Vrbice”

  1. Krabath Píše:

    S vínem to opravdu není tak jednoduché jak se zdá. Já jsem sice zhruba 90% abstinent, ale když jedu na Moravu (Břeclav), tak si vínko dám velice rád. Rodiče jsou totiž moraváci právě z Břeclavi, takže když tam jedeme s manželkou na návštěvu za sestřenkou, dáme si dobré víno, které ona má od kamarádů, kteří mají sklep. A jak píše, Tramín je opravdu dobré víno, ale nesmí se to sním přehnat, protože je vcelku silné a po větším množství může bolet hlava. :)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. MrPierc Píše:

    Víno mám rád jen polosladké nebo sladké. Suché mě škrábe a mám po něm opravdu velkou žízeň. Pravidelně nepiju a když tak jen pivo. Dříve pro nás za 60 Kč byla jasná volba = 35 Kč 1 litr stáčeného vína + 1 litr levné koly – protřepat a hodně míchat :-)

    Je fakt, že každý má jinou chuť. Matka mi vozí maďarská vína a ty jsou velmi dobrá. Teď jsem dostal Heineken soudek a už se chladí, dnes budu koštovat !

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. Lionel Píše:

    Tak, tak.. suché víno je nic moc. Tedy omlouvám se, komu chutná, ale mě příjde opravdu suché ;). Avšak pravé víno z Itálie za ne zrovna levnou cenu je prostě, jen jedno.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. Sborez Píše:

    @Lionel: Zdarec, děkuji za komentář, ale nemůžu s tebou souhlasit. Myslím si, že dobré víno se dá pořídit od malého vinaře za 70,- Kč a stejně tak je možné investovat 250,- a mít jistotu. Ale už jsem párkrát narazil na víno drahé a nechutnalo mi. Mám sice taky rád sladší vína, ale vychutnám si i suché. Každé má něco do sebe. A Itálie? Myslím si, že bílá vína z jihu jsou plochá a bez chuti. Červená z této oblasti mám radší díky své hutnosti a silné chuti.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  5. Ládín Píše:

    Zdravím, vinařství u kapličky je moje oblíbená lokalita kterou už jsem párkrát měl tu čest navštívit a za nejlepší z nejlepších považuji tebou zmíněné Sylvánské zelené – to považuju za best of… Opravdu to je tak, každému chutná něco jiného, právě u kapličky se dá absolvovat prohlídka kde dají ochutnat všechna vína a člověk si může vybrat co mu skutečně chutná! Ale Sylvánské kupuji pravidelně.
    Na závěr bych chtěl poznamenat že nejsem ani trochu gurmán, kterej by byl rozmlsanej. Ale toto vinařství je osvědčené!

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  6. Sborez Píše:

    @Ládín: Pravdu díš. Já mám za nejlepší Ryzlink Rýnský, ale ten Sylván, no prostě skvost.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.