Užitečné aplikace pro Windows phone 7.5 Mango

3.3.2012

Práce, Recenze


Už jsem se na blogu zmínil, že jsem v práci dostal chytrý telefon Samsung Omnia W. Chvíli jsem se s ním sbližoval a přesto, že tento proces ještě není u konce jsem se rozhodl hodit sem pár zkušeností s aplikacemi, které jsem postupně vyzkoušel a buď zavrhl nebo si je ponechal.

Je potřeba říct že se pořád ještě nedokážu odosobnit od Androidu a jeho variability a možnosti si nainstalovat v podstatě cokoliv, ať už legálně nebo nelegálně. Proto jsem i na oficiálním Marketu pro Windows phone 7.5 Mango hledal nejdřív aplikace se kterými už zkušenosti mám. Je to ale bohužel úplně jiný svět a aplikace které na Androidu běhají skvěle, tak na WP Mango jsou takřka k nepoužití. A to i když jsou od stejného vývojáře či týmu. Ale k tomu se dostanu.

1. SkyDrive uložiště

DropBox je DropBox ať si říká kdo chce co chce, ale SkyDrive taky není špatný, takže to byla jedna z prvních aplikací, kterou jsem si na Mango nainstaloval. Je nutná už jen z toho prostého důvodu, že Windows phone neumožňuje telefon použít jako disk, který si zobrazíte v compu a naházíte do něj co chcete. Byl jsem na to zvyklý, ale co už. Zvykl jsem si na to, že cokoliv budu potřebovat s sebou v práci, tak musím mít uložené na webovém rozhraní a kdykoliv si pro to sáhnu. Telefon samotný nabízí disk o velikosti 8GB a použitím SkyDrive získáte další prostor o velikosti 20GB. Což je sice hezké, ale za předpokladu že máte připojení k internetu a že nejste v zahraničí nebo v Českém Švýcarsku. Pro SkyDrive Vám stačí pouze Windows Live ID, který už každý uživatel Windows phone musí mít, jinak by ani neaktualizoval telefon v ZUNE.

2. Adobe Reader

Díky za to že je tahle aplikace zdarma. Společně s Office, které již byly součástí Manga jsou to pomocníci, bez kterých je naprosto zbytečné přijímat do mobilu pracovní emaily. Fungují svižně a pamatují si všechny z emailu stažené přílohy, takže při samotném startu aplikace nabídne seznam souborů v telefonu. Což je super, protože se nemusím zpětně prohrabávat stovkami emailů a hledat ten správný.

3. Contact Sender

Pro lidi, kteří jsou zvyklí na svých telefonech posílat vizitky svých kontaktů je toto nepostradatelný pomocník. Mango totiž neumí poslat vizitku ani formou sms. A ba co hůř. Mango je neumí ani přijímat. Takže pokud Vám někdo v dobré víře sám pošle vizitku, tak se o ní ani nedozvíte. Mango jí neukáže ani jako změť znaků. Prostě sms vůbec nepříjde, což je teda tragédie a přizdisráčství nejvyšší kategorie. Tahle aplikace nabídne výběr z kontaktů, po zvolení kontaktu si můžete vybrat jaké údaje odeslat a zvolíte příjemce. Příjemci příjde jako obyč sms, kterou je potřeba do kontaktu ručně přepsat ale alespoň něco. Sere mě to, že když jsem měl LG, tak jsem věděl, že neodešlu vizitku na Nokii, ale alespoň na LG to šlo. Tady vůbec. Ani v rámci stejného operačního systému.

4. Free Ringtones

S tím, že obsluha telefonu je dovolená pouze přes program ZUNE vzniká další problém. Jak si do tlf nahrát nějakou melodii, která bude alespoň trochu inteligentnější než ty defaultní. Existuje způsob pracnější, kdy si symi zkrátíte mp3 tak aby neměla více než myslím 100kb a nebyla delší než 18s a nahrajete ji podivným způsobem přes ZUNE. Doporučuji druhou variantu. Stáhnout si tuhle aplikaci. Dát vyhledat interpreta a z již upravených melodií si vybrat. Jsou tam i Wohnouti, takže výběr tam je. Ale taky mi to příjde dost na kokot.

5. Mapy.cz

Při absenci jakékoliv free funkční navigace je tato aplikace jedinou možností jak se alespoň přibližně někam dostat. Aplikace nabízí na začátku po zaměření polohy v klasickém Metro stylu dlaždice s nejbližšími cíly: obchody, restaurace, bankomaty atd. Můžete přejít na  mapu, která je Seznamácká a dát i navigovat. Vyhledáte firmu, nebo město a navigace vám spočítá trasu a dokonce i uvede pár údajů. Bohužel postrádá základní vlastnosti: hlasovou navigaci, jakoukoliv intuitivu….. a našel bych toho víc. Zkouším teď Bingle Maps, která funguje podobným způsobem ale měla by mít svižnější mapy, tak uvidíme. Jinak jako informativní aplikace je Mapy.cz skvělá, ale navigace vůbec.

6.Wordpress

Zatím jsem to moc nevyužil, ale je to fajn se občas, když jsem dál od domova, kouknout kolik mi naskočilo spamů, jestli není problém s administrací a třeba časem dojde i na to, že přes tohle rozhraní napíšu i článek. Chystám se v práci udělat pár informativních webů o factoringu, takže tam to určitě využiju. To vím jistě, ale pro svoje weby moc ne.

7. Svítílna 7

Proč nevyužíl led diodu od foťáku jako silnou svítílnu? Občas se to fakt může hodit. V aplikaci je ještě pár jiných věcí: siréna, policejní majáky, SOS světelná morseovka a ještě něco, ale to jsem nezkoumal. Baterka mi stačí i když to nebude asi na dlouhé svícení.

8. ČT24 a ČT 4

Zase musím poděkovat tvůrcům, že jsou aplikace zdarma, protože jinak žádná česká aplikace, která by přinášela zprávy zdarma není. Nemusím určitě představovat. Jediná závada je ta, že byť je aplikace rozčleněna na více sektorů: Aktuality, vše, nepřehlédněte, tak ve všech najdete ty samé zprávy akorát jinak přeházené, takže pak musíte do členění a jste schopni si vytáhnout třeba jen Techniku nebo vědu. To se dá ale odpustit, už jen proto že jsou aplikace ZDARMA.

9. Sports Tracker

ak jsem psal na začátku, tak jsem nejdřív zkoušel aplikace na které jsem byl zvyklý na Androidu. Tady jsem narazil. Skvělý Runtastic se tady ukázal jako naprosto nepoužitelný a poté co mě ochudil o 5km z běhu, kdy střídavě vypadával, zastavoval a nebyl schopný nalézt signál GPS, jsem ho vyměnil za Sports Tracker, který se chová na Mangu v pohodě. Je schopný fungovat na pozadí i za poslechu hudby a má taky zajímavé webové rozhraní. Prostě paráda. A je ZDARMA.

10. Accurate Tuner

Občas si zahraju na kytaru a protože jsem vemeno bez hudebního sluchu, tak naladit kytaru u mě znamená za střízliva neřešitelný problém. Při chlastačce jsem se o to nejednou pokusil a stálo mě to nejednu strunu. Tahle aplikace samozřejmě nemůže nahradit klipsovou ladičku protože k tomu aby fungovala potřebuje absolutní klid, ale v případech nouze se dá použít. Takže jednoznačně palec nahoru.

11. FDb.cz TV Kino Filmy

CSFD se ,může jít zahrabat, protože jeho konkurent vytvořil tuhle skvělou aplikaci pro nahlížení do programů TV a kin. Zobrazí vše bez problémů. Nastavíte si oblíbená kina, oblíbené TV stanice a už to frčí. Nehledě na to, že vám jednotlivé filmy propojí s databází na FDb, takže se hned dozvíte jestli je to kokotina, nebo se na to kouknout. Možnost hned ohodnotit. Teď jsem dost často kopíroval název filmu, dával ho do vyhledávání na csfd.cz, teď už nemusím….ne ne já už nemusím. Má navíc TV tipy, takže vám z každého dne vybere pár filmů, které jsou dobře hodnoceny a sestaví je do přehledného seznamu dle času. Pro mě jednoznačně nejlepší TV aplikace.

12.Jak odemknout Windows Phone 7.5 Mango – Jailbreak?

No to bych taky rád věděl. Protože se mi nechce samozřejmě platit 2000,- Kč za NAVIGON, tak pátrám. Ale protože je to firemní tlf, tak jsem opatrnej. Byla tady možnost si za 9$ pořídit kód do programu Chevron, který to legálně odemknul, ale ta možnost už je pryč a zda ještě příjde, to nevím. Snad ano, protože spešl navigaci si kupovat nebudu a zdarma žádná asi v nejbližší době taky nebude. Takže závidím Nokii a doufám, že po paktu, který uzavřeli se Samsungem zpřístupní navigaci i pro tuto značku.

Jinak samozřejmě používám víc aplikací (Twitter, Facebook, CHMI Meteoradar, Guitar Chords, Friends Birthday, Dopravní situace, Translator, TuneIn Radio, Yutube), ale většinu z nich netřeba popisovat a další popisovat nechci.

, ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

11 Odpovědí k “Užitečné aplikace pro Windows phone 7.5 Mango”

  1. Ládín Píše:

    hele taky jsem dostal novej, iphona, a asi to nedam a budu se muset vratit k androidu. Ale nejsem srab, jeste to chvilku budu zkouset, mam ho par dni. Ale abych pravdu rekl, iOS je proti androidu jen takove klikatko, co by zvladla v podstate ovladat opice a z WP mam podobnej pocit…

    Přijdou dva idioti do prodejny telefonu a povidaj prodavacovi: co je tohle?
    A on povida: Chytrej telefon.
    Idioti povidaj: tak to neni pro nas!
    A prodavac rika, ale kde pak! Dneska uz to prodame kazdemu!

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    JJ, cetl jsem tvuj clanek. To jsou ty chytry telefony. Zlatej Android. Nejsem z WP uplne nadsenej, ale uz si zvykam. Jediny co me fakt sere je ta navigace :-(

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Lucas Odpověď:

    hele mám WP 7.5 mango a az si zvyknes budes rikat neco jinyho, jen problem tohole OS je ze neni kompatibilni s jinymi OS co se tyce prenosu dat pres bluetooth :) ale u nas ho ma v rodině skoro kazdej a nikdo si nemuze stezovat a jinak s tou navigaci ti asi neporadim jelikoz já mám navigaci od HTC…

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. Spajda Píše:

    Cauec, ted mam WP 7.5, predtim sem mel androida, a predtim WM. Ze svych zkusenosti muzu rict, ze WP je nejstabilnejsi. Zadny lagy nic, proste kliknu a jede, na nic nemusim cekat, proste to co stahnu jede bez problemove. Musim uznat ze MarketPlace je na hovno. O proti Andoid Marketu je to uplna skvrknka na slunci. Ale i toto slunce ma hacek. Aplikace, ktere jsem si stahl od ruznych neznamych tvurcu meli tolik debilnich prikazu, ze to zbytecne ty telefony zpomalovalo. Proste programy delaly co sem nechtel. Mam spoustu znamych s „chytryma“ telefonama. Jako, vezmou telefon z Vodafonu, nainstaluji tam Android a prohlasi ho za chytrej. To jako nema cenu ani komentovat. Je telfon chytrej a „chytrej“. To ze ma nejaky telefon Androida nemusi hned znamenat, ze je chytrej. S recenzi celkem nesouhlasim (az na par vyjimek). Ze je uzivatel zvykly nelegalne si stahovat aplikace to je jeho vec (ACTU na nej), ale tim to cely system se postupne pohribiva. Kdo chce vytvaret neco zadarmo. A stezovat si, ze neco neni zadarmo, to je celkem hloupy. Prijd do supermarketu a rekni, ze chces rohliky zadarmo, jinak jde do jinyho supermarketu, kde si je ukradnes. To je fakt hnusny od Vas. Ja nejsem zastance WP, neni nijak zvlast dokonalej to ne. Nejvic na upravy a na vsechno okolo systemu do mobilu sem byl spokojenej s WM. Celkova upravitelnost telefonu. Od ruznych detailu po celky. Tomu rikam chytrej telefon s chystrym systemem. Je fakt, ze mi obcas zamrzl, ale chyba byla na me strane. Ja do nej strkal vsechno mozny. Preinstalovani systemu vzdy pomohlo. Takze podle meho nazoru, pokud nechces krast, a chces mit neco zadarmo kup si predrazenej iPhone, kde mas v cene stovky programu. Chytrej telefon chce chytryho uzivatele. Android ma tak zapraskanej system takovyma srackama, co si nedokazete predtsavit (pokud ste nebyly v hlubokym systemu). Nektery prikazy uplne nesmyslny. Navic po uprave se to automaticky prepsalo na puvodni zapraskanej system. Nerikam, ze je na hovno, neco do sebe ma. Pro me to byl jen prechodnej system, ktery je podle myho nazoru presycenej, neodfiltrovanej. Napsat program dokaze kazdej blb, a ja si nehodlam stahovat blbosti, ktere akorat zasekavaj telefon. Zas naopak si cenim, ze za tak kratkou (pomerne) dobu si udelal takovou sit telefonu s timto opsystemem. To ma velky obdiv. Ja si myslim, ze kazdej system ma neco do sebe a je zbytecny tady psat otom jak nejsou programy zadarmo, nebo jak se nedaji stahovat zadarmo. A navic, to ze to nejde tobe, neznamena, ze to nejde vubec;-) chces byt chytrej uzivatel, tak se snaz, a necti jen navody od tech, kteri to opisuji z google translate;-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. Knystra Píše:

    Zdravím a prosím o pomoc. Mám problém s importovanými kontakty z Facebooku. Všechno šlape jak má, jenom ty kontakty, které už jsou „mobilní“ (ikona malého telefonu) se mi prostě v telefonu jeví jako „offline“ takže jim nejde ani poslat zpráva. U těch co jsou online (zelená tečka) je vše vpořádku. Pokud mi některý z „offline“ napíše, jeho zpráva se mi zobrazí, tak 20s mu jde odpovědět a pak opět vyskočí a jeví se jako offline. Vše mám nastaveno, synchronizováno, LiveID, messenger… Už jsem zkusil snad vše. Prosím poraďte. knystra@seznam.cz

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Co máš za telefon? Samsung omnia W je po této stránce OK. Je pravda, že komunikaci po FB moc nepoužívám, ale když jsem to potřeboval, tak to šlapalo bez problémů. Pokud máš jiný typ tlf, pak možná vyhledej přímo diskuzi k tomu danému typu.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. Lukáš Píše:

    Ahoj, čekl jsem tvé recence. Tak sem používal Windows Phone 7.5 Mango v telefonu HTC RADAR. A jako první den co sem telefon zakoupil sem bych rozhodlý ho hned prodat, protože mi byl telefon uplně k ničemu a nejvíc co mě v telefonu štvalo, tak to ře systém není otevřený, tudíž sem musel všechno instalovat s MarketPlace. Další problém co sem s telefonm měl, tak byla paměť jen pouhých 8GB. Telefon sem asi po víc jak měsíci prodal a zakoupil sem si LG Optimus 3D s Android 2.3.5. a po pravdě si ho nemůžu vynachválit. Telefon má rozšiřující paměť MicroSD až 32GB a dá se nelagálně stahovat i instalovat do telefonu, tudíž sem si rovnou stáhul navigaci Navogon co stojí u WindowsPhonu asi cca 2000kč. Ale jedinou věc co nezapřu, tak WindowPhone je asi o 35% rychlejší než android, ale bohužel windowsphone je pro mě nepoužitelný :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    JJ, po cca dvou měsících používání bych ho taky někdy hodil do zmole.

    1. Když mám nepřijatý hovor a snažím se dovolat zpátky, ani to nevyzvání a já nic neslyším. Na druhé straně ale slyšet jsem. Nedělá to vždy.

    2. během dne zničeho nic vypadne tak třikrát signál. Prostě se hovor okamžitě ukončí.

    3. odemknout to prostě zatím nejde.

    4. Navigace Navigation Europe, která je alespoň za trochu solidní cenu funguje následovně:

    a) nepřišel jsem na to jak uložit trasu
    b) naviguje: za třisto metrů vyjděte z dálnice. Na dálnici se u každého výjezdu musíte držet vlevo atd….

    Musím konstatovat, že kromě toho, že je tlf rychlý, tak stojí za hovno a to klidně podepíšu… :-(

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  5. Lukáš Píše:

    Tak t s tebou naprosto souhlasím. Windows Phone bych si pořídim znovu kdyby splňoval moje požadavky:

    1) PaMěťové karty (klidně i podpora max 16Gb
    2) Otevřený systém s možností instalace app .XAP
    3) MarketPlace jako u Androidu ( víc app které se dají využít )
    4) Windows Live (pořád to otravuje s kdejakými novinkami a to mě už lezlo opravdu hore krkem!!!
    5) kdyby se vykašlaly na nějaký nový windowsPhone a dále šířili Windows Mobile 6.5 a dál, tak udělaly 100x líp :-)

    Prostě tohle když bude windwows Phone podporovat tak bych byl spokojen na 100%
    Ale jelikož tohle je pravda jen v USA. tam mají na HTC a Samsungu otevřené systemy a uživatelskou paměť minimum 16Gb což u nás je jen 8Gb a to je opravdu málo teda alespoň pro mě a myslím si že i jiná by souhlasily o větší kapacitě.
    Prostě nechci být nezdvořilý, ale WindowsPhone je pro mě nepoužitelný systém.
    To už budu mít raději jen JAVA, tam se dá opravdu něco stáhnout z netu 😀 😀

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  6. Michal Krcmar Píše:

    Taze jestli jsem to dobre pochopil, radis radeji koupit jiny kus?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    JJ, rozhodně, už tedy rozhodně ne 7.5, možná rovnou 8, ale kde je záruka, že neudělají za dva roky to samé. Zlatý Android nebo iPhone, jiný bych si už soukromě nekoupil.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.