Konec Blogů v Čechách?

22.12.2010

Web, Zajímavosti

Nerad svůj blog nazývám blogem „osobním“. Nejsem z těch bloggerů, kteří mají touhu publikovat na svých stránkách své osobní stavy a myšlenkové pochody. Občas tady napíšu něco kolem WordPressu, jídla, internetu, seriálů. Ale jen vyjímečně tady zahlídnete příspěvek s osobní tématikou. Teď se tomu ale nelze ubránit a tak, pokud nechcete číst zamyšlení jednoho nadšence do „blogerství“, tak klikněte na ten křížek na záložce.Pokud máte čas, tak si to přečtěte a klidně můžete jakýkoliv názor, postřeh, myšlenku zapsat do komentářů.

Původně se tento příspěvek měl jmenovat „Je blogging v prdeli?“, ale kvůli SEO jsem to nazval jinak. :-) To byl fór, pokud jste to teda nepoznali. Je spousta blogů. Pokud se člověk podívá do statistik na Toplist.cz – Weblogy-Osobní, tak zjistí, že jich je tam cca 4890. Ten počet je určitě zavádějící, protože proč?

1. Toplist udržuje statistiky o již neexistujících blozích. Viz hned první místo – Blog Saly s návštěvností 3595/den. Krásný, řeknu si já a klik – „Uživatel „saly20″ nemá blog“

2. V zápětí najdu blog, který vede na komerční stránku

Jasně, existují i jiná počítadla přístupů, někdo si na blog počítadlo nedá. To je jasná věc.  Zpátky k věci. První příspěvek jsem na svůj blog odeslal dne 5. dubna 2010. Takže to nedělám moc dlouho. V tu dobu jsem si četl pár blogů, kde se dost často měnil obsah. Nové a nové články mě lákaly k jejich návštěvě. Bylo to fajn. Jak to vypadá dnes?

Lelkoun.cz – Poslední článek 9.11. Následně: 12.12. s názvem „Dávám si pauzu“

Rostecký.cz – Poslední článek 26.11.

Plaváčkův blábolník – Poslední článek 3.10.

Václavek Weblog – Poslední článek 22.11.

Ládínek.com – Poslední článek 28.11.

A takhle bych mohl pokračovat. Zajímavé je, že existují i blogy, které jsou často aktualizované – pvogl.cz, myego.cz, beelife.cz, bohužel jsem jim nepřišel na chuť a určitě víte proč. Vogl, Hulán ani Vomočil prostě nepíší nic co bych mohl brát vážně. A moje oblíbené blogy umírají.

Klasikou jsou pro mě Ajvngou.cz, MrPierc.cz, RC4.cz, Svět informací, Filcka.cz Ty ještě díkybohu žijou a já mám co číst. Pokud budu večer co večer pročítat Agregátor blogů a nenajdu tam nic zajímavého ke čtení, nevím co teda budu po večerech dělat. A najít další kvalitní blogy, které by stálo za to číst? Není moc kde brát. Spousta nových jich vzniká, vidím to podle žádostí o zařazení do Agregátoru, ale ne všechny nabízejí to co hledám.

Takže nějaké Resumé? Mám z toho takový zvláštní pocit. Pocit, že český bloger je skoro na vyhynutí. Pokud víte o nějakém zajímavém blogu, který pročítáte a pomáhá vám utřídit si myšlenku, tak dejte vědět v komentářích. Rád jej objevím a zahrnu do Agregátoru.

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

19 Odpovědí k “Konec Blogů v Čechách?”

  1. fremy Píše:

    Možná je to tím, že běžný článek o náročnějším tématu nebude. Připravuje se delší dobu a je snazší napsat pár myšlenek. Ne všechny to baví číst. Český bloger neumírá, naopak jsem si uvědomil, že znovu začíná nabírat na síle. Ovšem postupně se obměňuje stálá skupina známých blogerů. Někdo má plné čtečky, jiný žadoní o každý nový článek. Je to o zájmech a prioritách. Určitě se shodnu v tom, že o nových webech se dozvídáme hůře. Agregátor blogů snad napomůže.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    JJ, chápu, že odbornější blogy nechrlí jeden článek za druhým a čekají na příležitost, ale blogy, které nejsou jednoobsahově zaměřené by měly mít námětů dost. Výmluvy typu, teď nemám na nové příspěvky čas, neberu. Tvůj blog je fajn, dobře se čte. Agregátor blogů nemá ambice být hojně navštěvovanou stránkou, ale pár lidí denně mi odtud příjde a je to fajn. Každopádně tam jeden další přibyl.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. MrPierc Píše:

    Já mám rád články se zamyšlením. Ale je jich čím dál méně. Snažím se u mne dávat filmy, hudbu a mé osobní názory na nesmyslné věci okolo nás. Sice to nejsou odborné články, ale to mi nevadí. Také marně hledám další blogy, které by byl pro mne stravitelné. Buď jsou orientované jen na jedno téma nebo je tam článek jednou za měsíc. A nejlepší jsou blogýsky 13letých holek se zaměřením na jejich oblíbenou zpěvačku :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Pravdu díš, mám z toho stejný pocit. Takže se zase shodneme.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Krabath Odpověď:

    Ahoj, máš pravdu, takovejch blogísků je kvantum. :)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. MrPierc Píše:

    Jo jinak děkuji za zmínku o mém infantilním blogu

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. Krabath Píše:

    Já jsem začínající (bloger, majitel stránek, a nevím, jak by se to ještě mohlo jmenovat), ale snažím se na stránky přispět každý den nějakým tím článkem. Asi nejsou nijak závratně objevné a duchaplné, ale to je právě to co chci. Nechci, rovněž jako ty Sborezi psát své vlastní úvahy, problémy, kde jsem koho potkal atd. Neříkám, že takové blogy nejsou potřeba, občas sám nějaký najdu a přečtu si něco, co mě zaujme, ale přeci jen, během svého života jsem už toho dost a dost zažil a nemusím si o tom číst ještě na jiných stránkách, nebo to ventilovat na svých. Takové stránky většinou píší mladí (15 – 20 let), kteří se prostě chtějí podělit o své zážitky. Já se snažím tak trochu lidi informovat (však víš, jak to probíhá :) ). Ano sem tam, ale opravdu jen minimálně taky mám nutkání napsat něco oduševnělého, viz. článek „Co je stáří? Rozhodně to není nemoc“. Momentálně se mi, alespoň z mého pohledu hodně zvedla návštěvnost, myslím, že to zapříčinil hlavně článek „Česká pirátská strana spustí PirateLeaks“ a podobné. Taky si myslím a to budu tvrdit pořád, že Agregátor blogů je dobrá myšlenka a věc. I díky ní si myslím, se mi zvedla návštěvnost. Tak to by mohlo jako komentář stačit. :)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    JJ, taky souhlas, vidím to stejně. A článek o Wikileaks a Piratské straně byl dobrý tah, zkouknul jsem ti toplist a nestačil jsem valit bulvy. I když nikdo z nich nezanechá komentář a časem to asi zmizí, ale vypadá to hezky a PR a SEO si musí libovat, jak jsi to zvládnul.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  5. meca Píše:

    Blog je masturbace jako každá jiná. Jen je na internetu a – jak řekl snad Tomáš Sedláček – vše na internetu prostě reálné není, jsou to jen nuly a jedničky. Myslím si, že honit by se mělo v reálnu…

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  6. MrPierc Píše:

    Ale já vás všechny vyhonit nedokážu. Honím přes internet :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    rc4 Odpověď:

    Se někdy sejdeme a pohoníme…

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Ichtylové :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  7. apin Píše:

    Taky pozoruji mírný úpadek a neaktualizaci mnohých mnou sledovaných blogů (ani na mém blogu se tak často neaktualizuje, ne že bych neměl nápady, spíš nemám čas) Ale tento „úpadek“ je událost, která se v blogosféře řeší pravidelně každý cca půlrok, takže není potřeba se nad tím nějak více vzrušovat. Doufám, že si v roce 2011 najdu trochu více času a dokončím rozepsané články, se kterými plánuji cílit hodně vysoko 😉

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Tak to se teda těším. Že by se Apinův Kekel přoměnil v obdobu wikileaks?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  8. Vůdce Píše:

    Jaktože sakra nikdo nezná můj blog?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Asi proto, že jsi nebyl na Agregátoru Blogů. Teď jsi :-) http://agregatorblogu.cz

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  9. kniga Píše:

    zdravim
    mno co se tyce blogerske sceny, jejiho upadku ci rozkvetu, tak dle meho je problemem priserna rozstristenost. neni tu nic kde by spolu mohli debatovat blogeri z blog.cz i z idnesu ci ti co maji blog na vlastni domene. kazdy projekt si jede jen a jen sam za sebe…. jako kdyby nebylo jedno kdese bloguje..
    rikamsi co kdyby mel agregator vlastni ikonku. co bysi lidi mohli dat na blog a hrde hlasat, ze se ucastni takoveho projektu…
    co kdyby existoval portal jen a jen o blozich. bez ohledu na to zda jsou na abc linux ci na lidovkach… tedy jako je agregator. ale trosku rozsirenejsi atd. myslim ze je velka skoda kdyz sborezi pises o tom. ze agregator je maly projekt. myslim ze potencional ma velky

    muj blog je zatimjen a jen takovy polosoukromy poloverejny denik. no chci to zmenit… pak bych se do nej rada prijdala…

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  10. Neteyes.cz Píše:

    A co Neteyes.cz?!

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  11. Blog mladého lůzra Píše:

    Staré blogy zanikají, nové vznikají… myslím že není důvod pro nějakou paniku :-)
    Mimochodem, já to s blogováním myslím vážně http://luzr.cz – Ladislav Balon jméno mé

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.