Výhřez ploténky musel ven – operace v ÚVN

31.7.2015

Rodina, Zdraví

Moje záda už řekla definitivně dost a nebylo jiného řešení než operace. Život má být pestrej a tak jsem kývnul na rozhodnutí doktorů a jal se psychicky připravovat na další pobyt v nemocnici, operaci a vůbec všechno co s tím souvisí.

S bolestmi zad se potýkám co pamatuju. Vždy to začalo prochlazením, v pubertě spojeným s vyvalováním na loukách a zevlováním, v dospělosti pak z vydařených vandrů, kdy se člověk zpotí během chůze či mírného poklusu do další hospody, pak zaleze do teplíčka, tam se zpotí podrůhé a pak hurá do mrazu. Následně blbý pohyb a pak měsíc někdy dva úporných bolestí a polykání růžových prášků, které stejně nezabraly ale co kdyby náhodou.

Po několikeré návštěvě obvodní lékařky mě poslala na vyšetření zda nemám antigen HLA-B27. Sláva mám a tím to skončilo. Diagnóza stanovena, pacient už nás nezajímá. Antigen totiž ještě neznamená, že Bechtěreva mám. Nejspíš ještě nemám. Každopádně to nicnedělání doktorů a moje již rezignace způsobila že jsem letos na vandru prochladl, následně zvedal demižon s medovinou a výhřez jako prase byl na světě. Stav se vyvíjel dle sinusoidy, jednou jsem v osobáku uběhl půlmaraton a za týden jsem nesešlápl spojkový pedál. Nakonec neurologie – magnetická rezonance – vyhřezlá ploténka L5S1 – operace v Ústřední vojenské nemocnici na oddělení primáře Beneše.

Z Jihlavy posílají do Brna, nejspíš, takže mě nejdřív odeslali ke Sv. Anně. Nesmyslně dlouhý termín jen toho že se podívají na moje snímky a bolesti co jsem měl mě přinutily hledat na internetu a ÚVN je údajně jedna z nejlepších na záda a na spoustu jiných věcí. Takže rychlý telefonát, za dva týdny prohlídka u MUDr. Saura.

Dvě možnosti? Nemám to rád, když kapacity ve svém oboru dávají pacientovi možnosti, notabene ve chvíli, kdy už sami vědí, že správná je jen jedna. Trefil jsem se a odsouhlasili jsme si operaci. Termín 22.7. byl v pohodě, pěkně po dovolené a v létě kdy se nic moc neděje.

Příjem v pohodě až na dalšího doktora, který mě hned zmrazil otázkou: „Tak jste se rozhodl to risknout?“ Kua co to je za dotaz na člověka, který už je rozhodnutý a druhý den ho čeká operace a zná rizika. No TVL, zůstal jsem civět a nechal si znovu odvyprávět rizika, recidivy, percentuelní úspěchy a taky neúspěchy. Věc se má tak:

70% pacientů po operaci pociťuje zlepšení ihned a při dodržování délky rekonvalascence a následných omezení při zvedání břemen atd. nepociťují nadále problémy

20% pacientů je na tom stejně jako na tom byli

10% pacientů je na tom hůř a mohou mít další komplikace, které budou vyžadovat operaci znovu, vyztužení páteře (stabilizaci)

Jsem 10 dní po operaci a doufám, že jsem se vlezl do těch 70%. Zatím to vypadá že ano. Pan doktor Saur odvedl kus poctivé práce a já už dnes bez problémů chodím a ležím. Sezení je mi minimálně na 14 dní zapovězeno, což sebou nese samozřejmě určité nepohodlí, jestli mě chápete :-) Ale v porovnání se spolupacienty jsem nad tím zdá se vyzrál nejlépe a budu doufat že to vydrží.

Ještě jeden aspekt je velmi příjemný. Tím je péče a věci s tím spojené:

1. Manželka se o mne stará jak o vlastního :-)

2. Tchýně jakbysmet :-)

3. Ozvalo se pár lidí, kterým na mě asi fakt záleží. Na druhou starnu se neozvalo několik lidí o kterých jsem si myslel, že jim na mě záleží. Taky dobrý vědět.

Tolik takový malý příběh a výsledkem by určitě mělo být doporučení Ústřední vojenské nemocnice a pečlivého zvážení zda experimentovat s metodami, které slibují zlepšení stavu po výhřezu ploténky. Mnoho lidí bude stále tvrdit, že od bolestí pomohou. Jen pár z nich to skutečně umí a jen z několika procent se jim to opravdu podaří. Lidé následně stejně většinou končí na operačním stole a to třeba již s nenapravitelně poškozenými nervy k nohám. Malé výhřezy lze řešit jinak než operativně. Ohledně větších výhřezů si nejsem jistý. Já se rozhodl nechat do sebe říznout a šel jsem tomu naproti výběrem kvalitní nemocnice. Volbu musí udělat každý sám. Já volil rychlé pohodlí oproti zdlouhavým rehabilitacím s nejasným koncem. I vzhledem k tomu co mě ještě čeká si myslím že jsem zvolil dobře.

Přeji i vám dobrou volbu.

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

Odebírej novinky

Pokud chceš vědět o novinkách, tak se přihlas k odběru.

Jedna odpověď k “Výhřez ploténky musel ven – operace v ÚVN”

  1. Tereza Píše:

    Zrovna bilancuji nad operaci, diky za clanek, neco takoveho jsem hledala :-) jaky je dnesni stav? :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.