WordPress pluginy co se mi hodily

18.8.2011

Recenze, Web, Wordpress

Po delší době používání WordPressu se mi nahromadily zkušenosti s pluginy, se kterými se s vámi hodlám podělit. Jsem hodný, já vím. Pár jich bude notoricky známých. O některých určitě nevíte a v na běžném blogu nejsou použitelné. Zase se ale hodí na firemní prezentace a weby. Tak tedy začnu s těmi známými:

Akismet: Nejpoužívanější plugin, který je implementovaný přímo do instalace WP. A asi jeden z nejlepších z pluginů, které chrání proti spamu. Pro jeho aktivaci je nutné svůj web zaregistrovat na Akismet.com/get, pokud se nechcete registrovat, použijte následující: 0963b2cac0a2. Podle mě to free klíč generuje pro všechny stejný. Pokud ne, vyveďte mne z omylu.

Contact Form 7: Snadno upravitelný plugin pro vytváření kontaktních formulářů. Můžete použít pouze základní nastavení, nebo se do toho pěkně ponořit a zapracovat Captchu a další rozšíření. Chce to trochu bádat, ale dokáže z toho vyjít celkem hezký formulář. Hodně dnešních placených i free šablon už stránku s formulářem obsahují. Pokud ne, tak jsou alespoň připraveny na tento plugin. Mají už třeba CSS vlastnost pro Contact Form 7

WP- PageNavi – V podstatě nepostradatelný plugin do každé instalace wordpressu. Pokud ovšem nechcete procházet starší příspěvky šipečkou, stránku po stránce. Zase platí, že většina šablon už mají vlastní styl tohoto pluginu zakódovaný v souboru style.css

WP- Memory Usage – Při přechodu na WP 3.2 se tento plugin stal skoro zbytečný. Nový wordpress je daleko přívětivější na Memory Limit vašeho hostingu, většina free hostingů má nastaveno 32MB popřípadě 48MB. Pokud si zaplatíte placený, tak většinou 128MB. Teď už se dá i na free hostingu s nízkým limitem postavit pěkný web s pár náročnými pluginy. Každopádně není od věci vědět, jak na tom jste s čerpáním, pro případné předejití hlášky třeba při automatické aktualizaci WP, nebo pluginů : Fatal error – Allowed memory size of…….

All in one SEO Pack – moc nevěřím na SEO a myslím, že je to všechno humbuk a snaha vydělat víc peněz na optimalizaci klientovy stránky. Přesto, co kdyby to náhodou žádnej humbuk nebyl. Proto mám v záloze tento plugin a při každém příspěvku ho poctivě plním daty a klíčovými slovy. A abych nenechal nic náhodě, plním i plugin Greg’s High Performance SEO.

All in one Favicon – v některých prohlížečích se mi stávalo, že si nevěděl rady se souborem favicon.ico, který máme všichni nahraný v kořenovém adresáři instalace WP, tedy pokud jsme všichni hračičky a prostě tam ten obrázek na liště chceme mít. Abych si byl jistý, že se zobrazí pokaždé, tak jsem pro jistotu nasadil i tento plugin.

Ozh‘ Admin Drop Down Menu – Jedná se o plugin, který změní uživatelské prostředí administrace WP. Je jich více, já si oblíbil tento.. Přehledný a pohodlný

Silencesoft RSS Reader – používám k zachytávání RSS mých přátel a k zobrazení v mém sidebaru. Super jednoduché nastavení.

TinyMCE Advanced – Tento plugin vám přidá pár zajímavých ikonek do současného editoru příspěvků. Více barev, stylů, tabulek atd…

TopList.cz – Nedávám kód přímo do stránky, používám widget, který se zobrazuje na všech mých stránkách

Widget Saver – Zajímavý plugin, který vám pomůže zachovat nastavení vašich widgetů třeba při změně šablony, nebo při komplikacích při aktualizacích. Objeví se vám v prostoru, kde nastavujete widgety, dáte prostě pouze Save widget, Restore widget. Fajn věcička

WP-Cumulus – plugin, který vidíte v sidebaru. Soustřeďuje štítky a ukazuje je v pěkné formě otáčející se koule. Taková blbůstka

Plugins Garbage Collector – pokud pořád instalujete nové a nové pluginy, zkoušíte a pak mažete, tak doporučuji tento nainstalovat nejdříve. Projede vám databázi a vymaže zbytečné tabulky a záznamy o pluginech, které jsou již ofiko pryč.

Top Commentators Widget – zobrazí nejaktivnější komentující. Celkově, nebo za měsíc, s vámi, nebo bez vás. Jak chcete. Jednoduché nastavení.

WP-jquery-lightbox – tento plugin vám zajistí hezký přehled vašich obrázků v příspěvku. Dá je k sobě, otevře je v náhledu a můžete listovat. Tento, po vyzkoušení jiných, můžu doporučit

Redirection – Pomáhá s přesměrováním odkazů na vašem webu na jiný web než ten váš. Docílíte tím že vaše stránka: www.vasestranka.cz/akce bude odkazovat ve skutečnosti na úplně jiný web. V hojnosti to používám v Agregátoru Blogů a v jednom případě i na mém Blogu. Pokud tedy kliknete úplně nahoře právě na odkaz „Agregátor blogů“ dostanete se pryč

WP-o-Matic – Plugin, na kterém šlape Agregátor Blogů. Sbírá články z ostatních webů a přenáší je do Agregátoru. Jde jednoduše nastavit nový zdroj. Spouští se přes Cron, který je potřeba nastavit na vašem hostingu

WP-Polls – Anketní systém. Můžete jednoduše vytvořit jakoukoliv anketu a prdnout jí na jakékoliv místo na stránkách. Nemá cenu popisovat víc. Víc toho stejně neumí.

Open in New Window Plugin – zaručuje otevírání odkazů v novém okně. Takových pluginů je spousta, já použil tento a funguje

Easing Slider – Vytvoří slider, který můžete umístit třeba na vstupní stránku vašeho blogu. Nepromítá příspěvky, ale obrázky. Spousta jednoduchého nastavení

NextGEN Gallery – Jedná se o plugin díky kterému můžete snadno vytvořit galerii fotografií, buď jako soubor fotek, nebo slideshow. Asi nejpoužívanější. Existuje spousta rozšíření, třeba na hodnocení fotek atd..

Sub Page Navigation Widget – Tímto pluginem docílíte to, že, pokud vytvoříte nové Menu v WP3.0 a výš, nemusíte dělat menu rozbalovací. Třeba horizontálně dáte pouze Hlavní kategorii a widget SubPage do sidebaru. Pak se vám v sidebaru zobrazí vždy to dané Submenu od hlavní kategorie. Potřeboval jsem to na jeden web. Je to jednoduché a vypadá to dobře.

Hide This Part – pomocí shortcodů [hide-this-part] a [/hide-this-part] skryjete určitý obsah. Po rozkliknutí se zobrazí. Hezká věc na rozsáhlé prezentace, členění webu atd…

WP-Download Manager – plugin, který spravuje možnost stahování souborů z vašeho webu. Jednoduchý a přehledný. Nahrajete soubor, zadáte shortcode a hotovo. Vyzkoušeno a funguje skvěle.

Widget Context – Pokud z nějakého důvodu chcete aby se určitý widget zobrazil pouze na určitých stránkách vašeho webu, tak tohle je to co hledáte. Ke každému widgetu v administraci přidá tabulku, kde můžete nastavit spoustu proměnných. Super věc třeba pro katalogy zboží. Použito a vyzkoušeno. Fachá skvěle.

A to je tak asi všechno, pokud se mi nějaký další, který stojí za zmínku, dostane pod ruce, tak dopíšu. V komentářích očekávám žhavé tipy na to, jak bych mohl ještě svůj web obohatit. Prostě tipy na další pohodové pluginy. Info pro Lelkouna: Tvůj plugin Spammer Blocker používám též.

Myslete ale i na to, že je radno používat pouze osvědčené pluginy bez zadních vrátek hackerů. Těžko se takový plugin pozná, ale na stránkách www.wordpress.org/news se o nově rozpoznaných celkem rychle dozvíte. Říká se, že čím méně pluginů, tím lépe pro web. Je to určitě pravda. Vzhledem k riziku kolizí nových verzí WP s pluginy, které už nejsou vyvíjeny bych doporučil vždy zálohovat databázi. A tím vždy, myslím vždy!!!

, ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

35 Odpovědí k “WordPress pluginy co se mi hodily”

  1. ratesman Píše:

    All in one Favicon – tak tento plugin je podle mě naprosto zbztečný.
    Jinak jediný super plugin je ten, co maze zaznamy o nastaveni odinstalovaných pluginů. Díky za tip.
    z
    Zbytek pluginů je notoricky známý :]

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. Krabath Píše:

    Já už většinu z nich sice také znám, ale pro začátečníky jsou vesměs veškeré pluginy neznámé. Takže dobrá práce Sborezi.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Díky.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. SMO Píše:

    Ve svém blogu používám ještě jiné užitečné pluginy, například Google XML Sitemaps. http://www.arnebrachhold.de/projects/wordpress-plugins/google-xml-sitemaps-generator/ Myslím, že tento plugin je pro blog velice důležitý. Po publikování článku se automaticky vytvoří aktuální XML soubor (něco jako RSS). Cestu na tento XML soubor je třeba zadat strejdovi Googleovi. Automaticky pak Google ví o jakýchkoliv změnách na blogu.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Krabath Odpověď:

    To jo, taky mám tento plugin.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. Fabulator Píše:

    Zmínil bych ještě tyto 3:

    Post Thumbnail Editor (umožní upravovat automaticky zmenšované obrázky, takže lidé v náhledech nemusí mít uřezané hlavy)

    WordPress Database Backup (v pravidelných intervalech posílá zálohu databáze na email)

    CodeStyling Localization (jednoduchý překlad šablon a pluginů)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Díky, ani jeden z nich nepoužívám. WP Database backup by mohl být použitelný..

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  5. Lionel Píše:

    Podle mě by tu mohl být též známý plugin, jako je sklédnutí článku – post views. Nevýhoda, tohoto pluginu je že není kompaktibilní se všemi šablonami, a proto se musí někdy vložit předepsaný php kód do šablony ve WordPressu ručně. To každý nezvládne. Hlavně začátečníci.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  6. BB Píše:

    Chtěla bych jen říct, že Tvé stránky jsou poučné a čím dál častěji je navštěvuji. Jen tak dál. ^^

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Díky, to potěší…

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  7. anet Píše:

    díky moc,moc moc pomohlo :) jsem nováček… takže moc děkuji :)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  8. Aramon Píše:

    Hodně se mi líbí ten plugin, co používáš zde, pod boxem autora, ten „Odebírej novinky“. Co je to, prosím tě, za plugin?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Tohle zrovna není plugin. Je to součástí šablony, ale pluginy na to existují. Myslím, že jeden je About author. Prozkoumej, uvidíš….

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  9. Martin Píše:

    Mohu se zeptat? Zobrazování okna vlevo s tlačítky „like“ obstarává plugin, nebo je to součást šablony? Děkuji za odpověď.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Plugin Digg Digg

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  10. Tvorba webu Píše:

    Zajímavý seznam. Pokud jej rozšířit o další zajímavé WordPress pluginy včetně video-instruktáží, nabízí se portál: http://tvorba-webova.cz/plugin-wordpress-pluginy

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  11. Lukáš Píše:

    Ahoj, jak se prosim tě jmenuje plugin jak máš odkazy „Doporučené čtení odjinud“. Díky

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Ahoj, jmenuje se Silencesoft RSS Reader, má i vlastní widget, který je tady použit.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  12. Gustav Píše:

    Dá se prosím plugin WP Cumulus nainstalovat do běžné šablony, např. Twenty ten, nebo je třeba pokročilejší šablony?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  13. Sborez Píše:

    Ze zkušenosti se dá Cumulus nainstalovat v podstatě kamkoliv. A navíc Twenty ten je poměrně dost pokročilá šablona ze které je možné vytvořit spoustu krásných webů. Asi trochu nedoceněná, ale odpověď zní ano.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  14. Lukáš Píše:

    Děkuji za užitečné tipy. Některé určitě odzkouším.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  15. mirec Píše:

    ahoj , aký eshop plugin používate?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Jako kde myslíš? Asi nejlepší je e-commerce, ale třeba woo-commerce je taky skvělý. Můžeš koupit šablonu už se zabudovaným pluginem. Nebo nějak jinak šikovně sehnat: scriptmafia.org

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  16. anonym Píše:

    ahoj, nevies o nejakom plugine na bazar?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    O pluginu ne, ale existují pro wordpress šablony na bazar, třeba Classipress, je to premium šablona, ale dá se sehnat na scriptmafia.org

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  17. Maroš Píše:

    Pekný článok, len dosť pluginov je tam zbytočných, teda funkcia sa dá priamo ošetriť v kóde.
    Občas niečo napíšem na http://andrejkin.com

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  18. Ogar z vesnice Píše:

    Tak zrovna ten plugin na sub menu hledám. Nechci mít komplet menu na všech stránkách, je moc dlouhý. Díky.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  19. Pepan Mencl Píše:

    Díky za pěkný přehled, některé pluginy jsem ještě neznal a jdu je hned instalovat :-). Samozřejmě jsem se o článek podělil.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Díky moc, asi bych to měl dopracovat. Od data napsání se leccos změnilo :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  20. jan cincura Píše:

    Dobrý den,
    díky za tip na wp-cumulus, instaloval jsem si ho, ale bohužel se štítky vypisují chybně – některá psímen as diakritikou, třeba „ě“ vypadávají – jak bych měl kod pluginu upravit, aby se čeština vypisovala korektně?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Zkuste zapátrat na google, najde to toto: http://www.separatista.net/wordpress/pluginy/plugin-wp-cumulus-s-podporou-ceskych-znaku

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  21. Lýdie Píše:

    Zdravím,
    děkuji za tipy na pluginy. Jelikož s WordPressem teprve začínám, budou se hodit.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  22. Matus Píše:

    Oh Dakujem po celom Googli a wordpress.org hladám hladám a nič a teraz nájdem teba a už žiadne strarosti
    Dakujem že si mo pomohol nájsť funkčný plugin pre Slider
    Moc sa mi to hodí

    P.S.. Prajem velá úspechou pre teba a tento web :)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  23. Jarda Musil Píše:

    Ahoj lidi,

    nalezl jsem plugin, který může vydělat nějakou kačku :o)

    https://wordpress.org/plugins/bet-on-sports/

    JM

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Trackbačky a Pingbačky

  1. JAKÉ DOPORUČENÉ PLUGINY | Tenzor.cz - 14.11.2016

    […] http://www.sborez.cz/2011/08/18/wordpress-pluginy-co-se-mi-hodily/ […]

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

Máš na tohle názor? Vyjádři se.