České Švýcarsko – Kyjovské Terasy

16.6.2011

Rodina, Zajímavosti

Po návratu z ryze chlastací akce na Vltavě jsem se oklepal a hned v sobotu jsme ještě s pár přáteli vyrazili do Českého Švýcarska. Tohle místo znám pouze ze zimních vandrů a tak jsem si ho chtěl projít za střízliva. Povedlo se a já byl unešenej z nádherný krajiny koncentrované do neuvěřitelně malého prostoru. Je tam fakt hezky. Všude, kam se člověk podívá.

Ubytování tentokrát nebylo na mě a i přesto to byla opět trefa do černého. Povedlo se. Stylová roubenka z devatenáctého století nás přivítala nádhernou atmosférou. Všude dřevo. Vkusně vybavené a zrekonstruované pokoje sice na fotkách vypadaly větší, ale i přes tento malý nedostatek (dá-li se to tak nazvat) jsme se cítili, jako by jsme se vrátili v čase. Pro ubytování určitě doporučuji. Ceny dostupné. Dobrá kuchyně až na jednu malou vyjímku s nechutně malou porcí panenky za 135,- Kč. Tu si nedávejte, budete zklamaní, ale jinak vše OK. Nechali jsme si ugrilovat maso s bramborem a zeleninou a nedojedli jsme, ne snad proto, že by nám to nechutnalo, ale bylo toho fakt hodně. Já si to moc nevychutnal, protože jsme ten den navštívili naši vandráckou hospodu Na Fakultě a se zdejším majitelem jsme si dlužili pár panáků, takže grilovačku znám jen z vyprávění. Ale prý to byla fakt bašta.

Asi nemá cenu moc plácat o tom, co by jste neměli v Česko-Saském Švýcarsku vynechat, ale jelikož jsme byli jen na prodlouženém víkendu, tak se s vámi podělím o to, co jsme navštívili my:

1, Jednoznačně nemiňte Pravčickou bránu, památku UNESCO a adepta na další Div Světa. Doporučuji nechat auto na Mezní Louce a pak vyrazit. My jsme šli pouze k bráně a zpět, ale přátelé si to dali celé. Tedy Mezní Louka – Pravčická Brána – Hřenské soutěsky – Mezní Louka. Naplánujte si to na celý den. Krásná trasa

2, Expozice Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Nádherné místo, kde načerpáte inspiraci kam jít.

3, Jetřichovické vyhlídky. Byli jsme pouze na Mariině vyhlídce, která je nejznámější, ale jsou tam ještě další dvě a můžete si udělat i pěkný okruh, ale vemte si s sebou náhradní nohy, je to do kopce.

4, Dolský mlýn. Místo, kde se natáčela Pyšná princezna. Chvíle kdy hází vojáky do pytle a pak tancují před mlýnem “ Už je to uděláno…“ Je to už sice pouze troska, ale údolí říčky tomu dává neuvěřitelně romantický náhled. Doporučuji nejít cestou z Vysoké Lípy po modré. Nenechte se zmýlit na mapě kratší trasou. Je to hodně z kopce, úzkým kaňonem a pak zase hodně do kopce. Lepší bude cesta od Penzionu Starý mlýn. Je to podél říčky, tak snad po rovině.

5. Panská skála. Na tu mě vytáhla Jaruška. Další z míst, kde se točila Pyšná princezna. Tu určitě nevynechejte. Úžasné místo čedičového lomu.

Fotky nebudu přikládat. Dohledejte si je sami, jen se pochlubím mojí HDR úpravou (plugin Topaz Labs Adjust 4) mostu u Dolského mlýna.

Povedené ne? Stejně jako celý prodloužený víkend. Už se těším na další, který strávíme s rodinou v Karlových Varech s Ajvnem.

,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

Ještě se nikdo neopovážil komentovat tento článek. Buď první.

Máš na tohle názor? Vyjádři se.