Pluginy Topaz do Photoshopu

18.12.2010

Grafika, Recenze

Asi nemá cenu vám popisovat co je to Photoshop. To by bylo asi to samé jako kdyby jsme alkoholikovi vysvětlovali co je to pivko. Stejně tak nemá cenu se rozepisovat o tom, že lze do PS sehnat lecjaké pluginy, které odvedou spoustu práce za vás. To by byla taky zbytečná práce. Pluginů je mrak. Některé, naprosto amatérské, nedovedou v podstatě vůbec nic. Já vám chci ale nyní představit pluginy od firmy Topaz Labs. Protože se nejedná o amatérské pluginy, protože mi ušetřily spoustu práce a mimo to, že nabízejí spoustu přednastavených funkcí, může uživatel spoustu nastavení ovlivnit sám. Občas v bitmapové grafice něco udělám, takže pro mě se jedná určitě o užitečnou aplikaci. Oč se tedy jedná?

Firma Topaz Labs vznikla v roce 2005 a sdružuje odborníky kteří jsou opravdoví machři přes grafiku a úpravy fotografií. Vyvíjí pluginy především pro PS na úpravu HDR, nastavení barev, detailů a expozice. Nemá cenu se tady rozepisovat o firmě více. Je to jen jedna z mnoha. Co její produkty dokáží?

Pro mě je nosným produkte určitě Topaz Adjust, který mi ušetří spoustu práce při pokusu vytvořit HDR fotografii. Zapomeňte na focení fotek v různých expozičních režimech. Zapomeňte na spoustu práce při focení. Pouze pár kliknutí a máte dokonalou fotografii. Topaz Adjust je pluginem, který jakoukoliv fotku dostane do režimu HDR. Skvělá prácička. Pro ukázku jsou zde fotky, které jsou pluginem upraveny bez mého zásahu. První je originál a pak úpravy:

To, podle mého názoru mluví za vše. Samozřejmě to není jediný plugin, který Topaz Labs vyvinuli. Má jich pro PS celkem 8 a jeden je lepší než druhý:

Topaz Adjust – úprava expozice, barev, HDR

Topaz Simplify – art úpravy obrázků

Topaz Clean – čištění obrázků

Topaz DeJPEG – vylepšení špatných JPEG obrázků z foťáků a pod.

Topaz DeNoise – odstranění šumu z fotografií

Topaz Detail – úpravy detailů, doostření

Topaz ReMask – ořez obrázků – excelentní a jednoduché

Topaz InFocus – doostření obrázků, odstranění „mlhy“

A to jsou pluginy pouze pro PS, Topaz Labs vyvíjí i pro další programy z dílny Adobe. Jediný háček je v pořizovací ceně. Ano, za kvalitu a usnadnění se platí. Způsob pořízení už nechám na vás. Každopádně tyto pluginy nikoho nezklamou a ušetří spoustu času s úpravou.

,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

3 Odpovědí k “Pluginy Topaz do Photoshopu”

  1. Krabath Píše:

    Ahoj, sice to je určitě užitečný plugin, ale myslím si, že to tak trochu degraduje umění fotit. Ano pro fotografa nováčka to má význam, ale myslím, že tím se i ten nováček přestane snažit zdokonalovat ve focení. Já tedy abych se přiznal, neumím ani fotit (sem tam mobilem) ani neumím s PS, takže to pro mě není. I když občasná úprava je asi zapotřebí. Jinak fotky to upravilo parádně.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Ahoj, nemyslím si, že to degraduje práci fotografa. Nějaký čas jsem se focení věnoval a při focení se v režimu Bracketing u zrcadlovek stejně vše udělá samo (tedy vyfotí se tři snímky v jiných expozičních režimech). Pak už musíš vše dodělat v PS.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. Miridia Píše:

    Zajímavý plugIn, já jej rozhodně chci vyzkoušet. Zajímavý názor Krabatha, že se pak jedná o degradaci fotky. Každý upravuje fotografie, je jen otázkou jak a kdy v průběhu vytváření fotografie. Sám se učím fotit a ten pravý výraz fotografii dávám a vytvářím i následně v pc. Proč ne?

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.