Restaurace Nika-Atrium Jihlava

5.3.2011

Recenze, Rodina

Jak říká drahá manželka – nevynechám jedinou příležitost k oslavě. A tak, když se další taková příležitost naskytla, tak jsem vzal Jarku s sebou a vydali jsme se prubnout další jihlavskou restauraci pověstnou dobrým dlabancem. 

Jedná se o restauraci Nika – Atrium, která se pyšní návštěvami Václava Havla, Martina Maxy a skupin Slade a Buty, kteří si údajně nenechali ujít kulinářské umění zdejšího šéfkuchaře. Nevím kdy tady byli, ale já bych jim určitě doporučil jinou restauraci, protože zase až taková sláva to nebyla. Ale popořádku.

Prostředí restaurace je nezvyklé. V prostřed se tyčí schody do druhého patra, ze kterého krásně vidíte jiným lidem do talíře. My jsme zvolili druhé patro. Ne sice z tohoto důvodu, nebo že by jsme chtěli trápit servírku výšlapem 15-ti schodů s jídlem, ale prostě proto, že jsme nahoře neměli pocit zakouřeného baru. Naprosto regulérně se tam kouřilo. Naštěstí nahoře byly tubusy s čerstvým vzduchem, které až na jedno vypuštění koncentrovaného eukalyptového smradu, zajišťovaly přísun svěžího vzduchu.

S přísunem všeho ostatního to už bylo horší. Na jídelák dobře 10 minut, na objednávku dalších 10. Nikam jsme nespěchali. Lucinku hlídala babička, takže jsme byli v klidu. Ale myslím, že na prohlídnutí interiéru stačí dvě tři minutky. Jídelák začínal nabídkou večeří, kde dominoval steak z Argentinské krávy. V tu chvíli jsem dostal hlad. Nakonec můj zrak padnul na Grilovanou vepřovou panenku plněnou sušenými švestkami s mandlovou omáčkou. Jako přílohu jsme zvolil opečenou bagetku a fritované ochucené fazolové lusky. Jaruška si dala Kuřecí rolku plněnou panchettou a sušenými rajčaty (nikde nebylo zmíněno, že to bude s houbovou omáčkou) a hranolky. Jako už tradičně jsem neodolal Francouzské gratinované cibulačce zapečené s bagetkou a sýrem.

A co říct k samotnému jídlu? Budu zřejmě dost kritický. Nejdříve věci, které mi opravdu nechutnaly.

1. Silný kuřecí vývar s osmaženou cibulkou bez výrazné chuti vína a s barvou průhlednou, kde zapečená bagetka byla představována rozmočenou houskou. Takto si představují v Atriu Francouzskou cibulačku. Měli by si na ní zajít do Tří Knížat. A asi se zeptat na recept.

2. Fritované fazolové lusky byly zcela vysušené a to ochucení bylo představováno solí se kterou šéfkuchaři zřejmě ujela ruka, protože to bylo až přemíru slané. Navíc byly cítit Jarčinými hranolkami.

3. Jídlo bylo přineseno na studených talířích.

Jinak abych jenom nekritizoval. Moje panenka byla vyníkající. Maso měkké a chutné. Velké množství sušených švestek z toho ale udělaly sladkou žvýkací dobrotu. Po oddělání pár švestek to už bylo lepší. Někdy je méně více. Mandlová omáčka sice vypadala na hezkou uho s přídavkem jedné mandle, ale byla chutná. Jaruščina rolka byla vyníkající a sušená rajčata se mi osvědčila jako výborná příloha a doplněk takřka do všeho. Americká limonáda super. Spousta ovoce a dobrá chuť.

Závěrem klasické piccolo bylo vyníkající. Značku FrancK neznám a vyhledám. Latte Macchiato bylo také dobré. Účet kolem 700,- Kč, což je ve srovnatelných restauracích v Jihlavě podobné. Míněno Buena Vista a Tři Knížata, kde jsem si teda ale pochutnal více.

Fotky jsem sice pořídil, ale jsou nevalné kvality, protože mnou vychválený telefon LG GT500 je šmejd, ale o tom až později.

Takže výsledek? Nebyl jsem nadšen. Jídlo po drobných úpravách chuťově dobré, hezky upravené. Pomalá obsluha. Prostředí zajímavé, ale pohled na staré, na rozích špinavé a myslím tím opravdu špinavé, gauče mi chuť k jídlu nezvýšil. Sedí se na ocelových židličkách s podsedáky. Alespoň tedy nahoře.

Stálicí pro mě pořád zůstává Buena Vista, kterou považuji za nejlepší restauraci v Jihlavě.

Tady jsou nějaké příšerné fotky:

, ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

16 Odpovědí k “Restaurace Nika-Atrium Jihlava”

  1. Ládín Píše:

    Myslím že toto jídlo sis dal jistě na doporučení, putují o něm po Jihlavě flámy jak je vynikající. Já jsem tam byl několikrát na firemním večírku kde nedostatky v jídle kompenzoval neomezený přísun plzeňského moku. Nicméně, kdybych chtěl známé pohostit gastrozážitkem, v Jihlavě bych zvolil tebou zmiňované dvě restaurace. A ne tuto. Nevím kdo začal tvrdit že je tato restaurace kvalitní a výjmečná. Není. Průměr, průměr, průměr. Ale jistě není na škodu provětrat šrajtofli i v jiných lokalitách :)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Doporučení jsem na tuto restauraci neměl, jen jsem někde slyšel, že je dobrá. Ale jak říkáš. Je to průměr.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. MrPierc Píše:

    Tedy pánové chápu vás, ale na druhou stranu – co by za takové jídlo dali děti v Africe.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Ládín Odpověď:

    To vím zcela přesně, co by za to daly děti v Africe. Nedaly by za to nic, bo nic nemají :) Připoměl jsi doby když jsem byl malej ládínek. To dojíš! Víš co by za to daly děti v africe?! Co je to sakra za argument k nucení k dojedení jídla???

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. Krabath Píše:

    My bychom za 700 korun žili týden. To bych v restauraci dát nemohl. U nás ve Varech je dobrá restaurace u Draka. Sice tam v poslední době je nějakej divnej šéf, tak nějak nepříjemnej, ale obsluha a jídlo dobré.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. Kropenatka9 Píše:

    Já teda nevim, ten článek mi trošku přijde, jako kdyby ho psali lidi z Buena Visty… S přítelem chodíme v Jihlavě hodně často do restaurací a z toho nejvíc právě do Atria a řeknu vám proč. 1) Naprosto miluju jejich česnečku, která je naprosto dokonalá a bez který prostě nemůžu bejt. 2) Není tam tak vlezlá obsluha jak v Bueně, kde z toho kluka mám vždycky pocit, že se na mě tváří jako největší svatoušek a pak za dveřma říká, jaká jsem kráva. Třeba je to jenom můj pocit, ale prostě to tam tak cítím. 3) Bifteky mají podle mě v Jihlavě nejlepší ze všech hospod a k tomu omáčky, který bych mohla jíst klidně samotný. 4) Prostě mi přijde, že když je nějaká akce v Atriu nebo když vymyslí nějaký jídlo, tak nejpozdějc do dvou tejdnů je to ve Vistě. Jistěže je Jihlava malá a tohle se prostě děje, ale fakt sem to zažila už hodněkrát. A to mě prostě z principu štve. Já tímhle vším neříkám, že Vista je na nic, určitě tam chodíme taky rádi, ale spíš pro zpestření, protože Atrium je podle mě určitě lepší. Nebo aspon já s tím mám tyhle zkušenosti. A pokud žijete ze 700Kč týden, tak trochu lituju vaše stravovací návyky, společenskej a kulturní život. :-) V Jihlavě to určitě není průměr, ale silnej nadprůměr. Samozřejmě se tam sem tam najde chvilička, ale tenhle článek a reakce mi fakt přijdou zcestný. Hawk.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    No ano, taky názor, mě zase přijde, že tento komentář psal někdo z Atria. Stejně jako podobně obsáhlý komentář ze stejného dne u článku o Buena Vistě: http://sborez.cz/2010/07/19/restaurace-buena-vista-jihlava/ To je ale náhodička :-) Nemám k tomu asi nic víc dodat, jen, že by to chtělo nebýt jako Jekyll a Hyde a uvést stejnou přezdívku u obou komentářů :-) JJ, kvůli tomu mě baví být blogger. Ta rozmanitost :-) A stejně mě chutnalo víc v Buena Vistě. Doufám, že už si z Atria došli pro ten recept na Francouzskou gratinovanou cibulačku. Pokud ne. Nabízím kontakt na Ajvna. Páč mě od něj chutnala stejně jako od Tří Knížat: http://ajvngou.cz

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Vlckovab Odpověď:

    Dobrý den. Tak já mám velký problém s restaurací Atruim, narozdíl od pisatelky bez Atria žít mohu a chci. Když jsme tam bya s přítelem na večeři tak ne jen že jsem si nijak zvlášť gurmánsky nepochutnala na kuřecích řízečcích, ale ještě jsem si odnesla salmonelu a strávila 10 dní na infekčním se silným zánětem střev. Už nikdy tam na jídlo rozhodně nepůjdu.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  5. ala Píše:

    Ahoj moji milý docela jste mě pobavily,já mám zkušenosti jak z Atria tak z Bueny.A je mi z Vás smutno,jestli,že máte v Bueně pocit že o vás říkají že jste kráva tak asi jste kráva ale každopádně to určitě personál neříká,nemají důvod,jsou to profíci,a za ně dám ruku do ohně.Vařit a obsluhovat umí a jestli máte pocit že nee tak jim to běžte ukázat rád se na vás přijdu osobně podívat.A to stejné platí o Atriu,jsou tam super lidi co tam pracují,jak obsluha tak i kuchaři.To že vám nechutnala cibulačka?A ve třech knížatech jo?Tak to jste teda gurmán….Každopádně 100 lidí 100 jiných chutí,každýho názor.Měj te se krásně.Ps:tak mi ještě napiš co Buena kopíruje do jejich jídeláku ty chytrolíne?Třeba kuřecí prsa s brokolici ne?Ty seš fakt užasnej blzen kterej to mu rozumí jak koza petržely….

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Teď moc nevím, na koho reagujete. Ale pro mě tam cibulačka nebyla vůbec dobrá. V Bueně jsem jí neměl. Vše ostatní jsem popsal v příspěvku a stojím si za tím.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  6. ala Píše:

    Reaguji na vás a na Kropenatka9.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  7. Kropenatka9 Píše:

    Jen tak jsem se mrkla, co je tady nového a taková diskuse?! 😀 Jinak nebyla to náhoda, Petriceck je můj přítel a v momentě, kdy jsem psala příspěvek, jsme spolu byli doma. Reagovali jsme, protože nás toto hodnocení docela zarazilo a chtěli jsme taky říct jiný, podle našeho reálnější pohled na to, jak se celá situace má. Bavili jsme se o tom i se známými a měli podobný názor, jako máme my, takže v tom určitě nejsme sami. Ale váš názor vám samozřejmě neberu. :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Myslím si, že můj názor je také dost reálný vzhledem k tomu, že jsem článek nepsal od stolu, ale obě restaurace jsem navštívil a výše popsané rozdíly jsem tam skutečně našel. Stále si trvám na svém, že návštěva restaurace Nika Atrium ve mě nezanechala dojem, že by jí měl ještě někdy navštívit. Váš názor vám samozřejmě také neberu. :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  8. weru Píše:

    Tak včera jsme po dlouhé době zašly s kamarádkou na něco malého do niky….. proboha – UŽ NIKDY VÍC!!!!!! Kdysi se tam dalo dobře najíst…. teď jsme čekaly jen na kafe 20 minut (v celé hospodě bylo 6 lidí)! Na salát a předkrm (který jsem si chtěla dát jako lehkou večeři)dalších 25….. a z toho, co jsem měla na talíři se mi zalily oči slzami a pak hned krví…….

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Tak to jen potvrzuje klesající úroveň služeb. Problém s časem jsem měl taky.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  9. Milanaa Píše:

    Restaurace a catering Zámecká zahrada Chlumec nad Cidlinou

    http://www.zamecka-terasa.cz/restaurace

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.