Gratinovaná francouzská cibulačka – recept

14.1.2011

Recepty

Talíř dobré česnečky mě vždycky po kalbě postaví na nohy. Dodá to energii a česnek přehluší chuť griotky z předchozího večera. Česnečka je pro nás, Čechy, synonymem vyprošťováku. Jiný kraj, jiný mrav. Pro Francouze je tím samým životabudičem gratinovaná cibulačka. Neznám žádného francouze, který by mi potvrdil, jestli je to pravda a jestli se i ve Francii dělá opravdu pokaždé tak, jak ji děláme my. Třeba je to všechno jinak a tak, jak jsme zvyklí si udělat narychlo česnečku my, tak to dělají i oni. Třeba se s tím tak nemažou. Koneckonců kdoví, jak se ve Francii prezentuje česká česnečka. To nechme být. To nevyřešíme.

Po předchozím pokusu udělat francouzské palačinky a po zprávě, že i Ajvngou umí cibulačku uvařit, jsem se rozhodl, že to bude další útok na francouzskou gastronomii. Samozřejmě, že jsem si o tom hodně přečetl, našel jsem spoustu receptů. A v ústech mi ještě zůstávala chuť polévky, kterou jsem dostal na stůl U Tří knížat v Jihlavě. Samozřejmě, že jsem si to udělal po svém a lehce zjednodušeně. Podle receptu to vypadalo na dvě hodiny práce. Ale já neměl dvě hodiny. Za necelou hoďku bylo uvaříno. V restauraci to donesli za půl.

Nebudu se rozepisovat o bordelu, který po mě zůstal na kuchyňské lince, ani o tom, že jsem na to upotřebil Chardonnay 2008. Pominu i pichlavé komentáře od rádoby kuchařů a kuchařek na Facebooku :-) Přejdu hned k věci.

Odkaz na video, podle kterého je to brnkačka.

Recept:

cibule                            200 g
červená cibule          200 g
bílé víno                      300 ml
kuřecí vývar              700 ml
máslo                            70 g
buquet garni (pórek, tymián, bobkový list, petržel)
sůl, čerstvě mletý černý pepř, tymián, julienne z listové petržele k dochucení
francouzská bageta
sýr na zapečení

Postup:

V rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a za občasného, ale důkladného promíchání dusíme pod poklicí na mírném ohni. Dusíme dokud postupně nedosáhneme tmavší hnědé barvy (cca 1 hodinu).

Pak přilijeme část bílého vína a z části jej necháme odpařit, přidáme buquet garni a dolijeme zbytek vína. Asi po 10 minutách následuje vývar, trocha soli a pepře.

Vše přivedeme k varu, můžeme přidat a důkladně rozmíchat menší lžíci jíšky a celý obsah svaříme asi o třetinu. Vyjmeme buquet (doporučuji trochu vyždímat), ještě dochutíme solí, pepřem, listovou petrželí, drobnými lístečky tymiánu a můžeme podávat. Podáváme v šálcích a s 1 cm silnými tousty z francouzské bagety, vše zapečené silnější vrstvou sýru ementálového typu.

Podle mého:

1. Nečekal jsem hodinu na to, až bude cibule hotová. Neměla sice úplně tmavou barvu, ale konzistenci splňovala. Cibule jsem dával cca 300g od obou a po rozlití do misek pro mě a pro Jarušku zbyla jen trocha, takže klidně dejte víc. Úměrně k tomu samozřejmě víno a vývar. Jinak vývar jsem nedělal. Koupil jsem slepičí bujon a dal jsem kostku a půl na těch 700ml.

2. Do buquet garni nedávejte petržele moc. Myslím, že jsem to přehnal a po vymačkání po ní měla polévka chuť trochu více. Kupoval jsem kadeřavou a dal jsem cca pět stonků. Bohatě stačí tři. Pórkem nešetřete, ať z toho nic nevypadne. Tymián jsem dával sušený sypaný – úplně v pohodě.

3. Nezahusťoval jsem a pohoda. Jen si počkejte na to, až se víno opravdu aspoň z poloviny vyvaří.

4. Použil jsem eidam a chutnalo to skvěle. Měl by se dávat min. ementál nebo ještě lépe Brie, ale ta cena? Eidam pro mě stačil. Klidně si kupte něco lepšího. Ale je to jen třešnička na dortu a pokud se vám to napoprvé nepodaří, tak škoda sýra. Dražší bych dával až to budu umět. Jo a sýr jsem zapékal v mikrovlnce, což byla chyba, proto bageta rozměkla a sýr vypadal nevalně. Doporučuji v tomto dodržet postup a dát to do trouby, pokud nemáte plynovou pistolku.

Nedělejte z toho vědu a zvládnete to. Je to vynikající.

,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

4 Odpovědí k “Gratinovaná francouzská cibulačka – recept”

  1. Krabath Píše:

    Ahoj, nemusí to být špatný. :)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. Ajvngou Píše:

    Ten eidam je moc tuhej, to je ostatně vidět i na tvým obrázku, že se moc nerozpekl a i potom jak tuhne to stojí za prd.

    Já dělal cibulačku podle tohoto receptu:
    http://kulinarinky.cz/francouzska-cibulacka/

    a dopadlo to takhle:http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs007.ash2/33720_
    123391024383759_100001385861624_
    160436_4376824_n.jpg

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. Miridia Píše:

    Pánové,
    do polévky francouzské se asi taky pustím:-)Děláte mi chutě!

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. Ajvngou Píše:

    Další pokus za mnou, tentokrát zase z kostky + tymián. Zkušenost – radši ten vývar tymiánu jenom ždibeček (a možná radši bez něj). Tu kostku prostě na začátku dost cítím, ale když to nechám trochu odstát do druhýho dne, chutná mi líp (i s tou kostkou). Je to alchymie, pánové.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.