Google Instant: vyhledávání v reálném čase

1.10.2010

Web

Zdarec, tak i já jsem se dostal ke službě, která je už poměrně dlouho a v hojné míře rozebírána na různých webech a v jejich diskuzích. Google instant má být „převratnou“ novinkou, která nám má ulehčit a zrychlit vyhledávání. Otázka zní: opravdu se vyplatí věnovat práci a úsilí mnoha programátorů Googlu k tomu aby se nám fráze vyhledala místo za 0,0015s za 0,0005s? Pokud tedy nemají nic lepšího na práci, tak pak ano. Mě se to zdá jako zbytečné mrhání času. No ale třeba je to všechno jinak.

Co tedy nový způsob vyhledávání přináší? Podle oficiálních zdrojů by se měl průměrný čas na hledání zkrátit z 14-ti vteřin na 3,5 vteřiny. No to zní lákavě, ale už se mi asi deset let, což je doba kdy využívám internet, nestalo, že by se něco hledalo 14 vteřin. Pokud tedy pominu připojení k netu přes mobilní wifi u mého LG-GT500 :-) Při hledání se stránky začínají vyhledávat a nabízet už ve chvíli, kdy zadáte do kolonky první písmeno. Což mi tedy připadá jako naprostá zbytečnost a zatěžování linky hloupostmi. V mém případě to znaméná pouze to, že při vyhledávání něčeho co mě zajímá, mi google začne nabízet stránky s úplně něčím jiným a já, protože jsem klikal, tak  mě tam něco zaujme, juknu se na to a zapomenu co jsem původně chtěl hledat. Nehledě na to, že v kolonce pro hledání se postupně vypisují nabídky prvních slovních spojení v menu, což se může zdát jako výhoda. Ovšem, pokud si myslíte, že stačí potvrdit entrem a dostanete nabídnutou frázi, tak se pletete, stejně musíte najet myší na první v nabídce, nebo prostě a jednoduše slovní spojení dopsat. No páni, převratná změna!!! :-) Pokud tedy chcete zadat do vyhledávače “ Jak rychle to najdeš“, tak se vám postupně zobrazí v okénku: jízdní řády, java, jak se staví sen, jak rychle zhubnout. No, a zároveň s tím, se Vám na obrazovce mění stránky vyhledané podle hesel Vám nabídnutých.

Trochu Google podezřívám z toho, že na tuto „vymoženost“ zacílí svoji snahu urvat větší podíl reklamy na internetu. Pokud si totiž zadáte u googlu reklamu, tak jedna z mnoha statistik, které Vám nabídnou je i ta, kolikrát se Vaše stránka zobrazí po vyhledávání. Doposavad tedy Google dosáhl pouze jednoho zobrazení po zadání hesla, ale v tuto chvíli se při psaní slovního spojení zobrazují stránky postupně. Takže jednomu človíčkovi je schopný Google zobrazit desítky stránek při jednom hledání, což neuvěřitelně navýší počet zobrazení ve statistikách. Určitě dobrý marketingový tah.

Co to přinese nám jako uživatelům? Jednoduše nic.

Co to přinese Googlu a investorům do reklamy? Vyšší zisky.

Takže zase něco co nám ulehčí život :-)

Zdarec.

, ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

2 Odpovědí k “Google Instant: vyhledávání v reálném čase”

  1. Mr. Atsor Píše:

    Mě to tedy nedalo nic. Nevím, stejně jsem zvyklí napsat dotaz a dát ENTER. To dělám ze zvyku i teď. Akorát mi připadá, že to hází nevhodné výsledky, když ještě dotaz není kompletně napsaný. :)

    Na druhou stranu to neřeším, jelikož mám zapnutý iGoogle a u toho to nefunguje…

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. MrPierc Píše:

    Taky jsem na to koukal jako puk a vadí mi to, protože když píšu, tak periferně sleduji změny na monitoru a ruší mě to při psaní.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.