Králova řeč – The King’s Speech (2010)

17.6.2011

Film, Recenze

Už jsem se několikrát zmínil, že nepatřím mezi rovné s blogery píšícími recenze na filmy nebo seriály. Spíše bych to bral jako určitý popis stavu ve kterém jsem se nacházel, když jsem ten, či onen film sledoval. Ani nepatřím mezi velké znalce a uctívače klasiků. Neviděl jsem jediný film od Felliniho a nelíbí se mi Hanební pancharti. Asi to mluví za vše. A znám Colina Firtha? Jasně, to je ten co hrál v Deníku Bridgit Jonesové.

Asi bych s touto diagnozou vůbec neměl psát „recenze“ na filmy. Já si to stejně lajznu, protože tento film za zmínku určitě stojí.

Oscarový snímek Králova řeč je jedním z filmů, který vás pohltí od začátku do konce svou atmosférou. A ta atmosféra je velice klidná. Nedochází zde k žádným zásadním dějovým zvratům. Nemusíte se bát náhlých překvapení a přesto vás děj udrží v pozornosti. Budete se bát odejít aby vám neunikla jediná věta Geoffreyho Rushe. Tichá, klidná věta.

Po smrti otce, anglického krále Jiřího V. (Michael Gambon) a skandální abdikaci krále Eduarda VIII. (Guy Pearce), je Bertie (Colin Firth), který celý život trpí vadou řeči, nečekaně korunovaný králem Jiřím VI. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Proto králova žena Alžběta (Helena Bonham Carter), budoucí královna matka, domluví svému muži setkání s excentrickým terapeutem řeči Lionelem Loguem (Geoffrey Rush). Po tuhém začátku se tito dva ponoří do neobvyklého způsobu léčby a časem mezi nimi vznikne nenarušitelné pouto. S pomocí Loguea, rodiny, vlády a Winstona Churchilla (Timothy Spall) král překoná koktání a pronese zásadní řeč v rádiu, která inspiruje anglický lid a spojí jej ve válečné bitvě.

Tolik popis od distributora. Já si tento film zařadím mezi mé velmi oblíbené. Jednak kvůli neuvěřitelně dobře vybranému obsazení, ale hlavně kvůli té klidné (znovu se opakuji) atmosféře a pohodě, jakou mě snímek provedl od začátku ke koncovým titulkům. Více takovýchto vyrovnaných a obsažných filmů. Směle doporučuji……

,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

Odebírej novinky

Pokud chceš vědět o novinkách, tak se přihlas k odběru.

Jedna odpověď k “Králova řeč – The King’s Speech (2010)”

  1. SMO Píše:

    Film se mi válí nějaký ten pátek na disku, ale ještě jsem ho neviděl. Na základě tohoto článku se na něj snad podívám už zítra. :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.