Variace šablony Twenty Ten pro WordPress 3.xx

27.3.2011

Wordpress

Všichni jsme nějak začínali. V mém případě to bude za chvíli rok. Začínal jsem na wordpressu 2.9.2 a popravdě? Nevěděl jsem ani jak se to sakra instaluje, když tam není ten soubor .exe. To už je pryč a protože jsem hračička, tak se ve WP dost šťourám a hraju si s ním. Úpravy různých šablon, instalace a vyhledávání vhodných pluginů včetně překladů. Tak nějak mě to baví. Po večerech.

S nástupem nového WordPressu 3.0 se jako základní  objevila šablona Twenty Ten. Je na ní postavena spousta jednoduchých webů včetně Bonsaj koťátek. Tvůrci uvádějí, že je to šablona, která po troše práce dokáže udělat parádní muziku. No, trocha práce to určitě není a tak nám jí jiní programátoři trochu ulehčili. Vytvořili Child Theme (čti čajld téme). Český název, tak aby dával smysl bych hledal jen těžce. No prostě je to taková variace na dané téma. Abych se do toho nezamotal, jedná se o rozšíření dané šablony o nespočet kolonek pro úpravy aniž by jste museli zasahovat do kódu css.

Řada, převážně těch lepších, šablon obsahuje uživatelské rozhraní, které vám pomůže nastavit spoustu věcí. Mě se v tomto moc líbí šablony od Woothemes.com. Přesto je v nich spousta věcí, kvůli kterým je do kódu nutné zasáhnout. Child theme Weaver V2.0 je možné nastavit přes uživatelské rozhraní, aniž by jste skutečně museli otvírat soubory stylů nebo php. Spojuje výhody šablony Twenty Ten ( spousta widget oblastí, jednoduchý vzhled, možnost nahrát obrázek záhlaví, obrázek pozadí atd……) se skvělou prací ve formě rozhraní, kde je možné nastavit vše od fontu písma až po text ve footeru.

Šablona TwentyTen Weaver V2.0 je skvělá jak pro začínající bloggery, kteří se v úpravě šablon moc nevyznají, tak pro tvůrce webů, kteří díky variabilitě a snadné úpravě dokáží během chvíle vykouzlit skvělý vzhled webu. Vřele doporučuji. Takto vypadá uživatelské rozhraní:

A takto se dá šablona krásně upravit. Tři ukázky z mojí dílničky:

Jak říkám, neomezené množství modifikací dělá z této šablony skvělého pomocníka pro začátečníky, kteří se tak úplně nevyznají v úpravě kódu a css stylů. Ale pomůže i zkušeným borcům pro tvorbu více či méně složitých webů.

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

8 Odpovědí k “Variace šablony Twenty Ten pro WordPress 3.xx”

  1. Ajvngou Píše:

    To je hezký, že na ten dlouhej obrázek z administrace jde kliknout… Zvlášť, když se zvětší o celých 5 pixelů.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Otevři si to v novém okně. Pak se ti to zobrazí větší. Ale koneckonců je to pouze pro představení, kolik je tam těch funkcí v nastavení. Není tam nic důležitého.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. Tůča Píše:

    Super věc, díky za velmi přínosný článek, přesně tohle jsem potřeboval..

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    V pohodě, hlavně když to pomůže. Díky za koment…

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. Angličtina online zdarma Píše:

    Další dobrý článek. Chci se tě zeptat, nesouvísí to s tímto článkem, moc se mi líbí tvoje štitky. Co je to za plugin?

    Dík

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    WP-Cumulus

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Angličtina online zdarma Odpověď:

    Dík

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. Lubos Píše:

    Ahoj, co se tyce WP jsem spise pokrocily zacatecnik. Nejprve jsem resil jak si muzu lepe upravit horizontalni menu a na Separatistovi ve foru mi poradili, at si nainstaluji sablonu Weaver II. Asi neni spatna, ale ja ji asi neumim plne vyuzit. Komplikuje mi zivot tim, ze pokud si vyhlednu nejaky plugin, tak ne vse v ni funguje. Nyni jsem uz vyzkousel nekolik pluginu na tlacitka socialnich siti jako Slick Social Share Buttons, Sociable a ted Jetpack s Sharing a furt se mi na webu ne a ne zobrazit tlacitka FB, TW nebo G+1 pro sdileni clanku nebo stranek. Nevim kde je zakopany pes? Poradite nekdo jaky zvolit plugin, ktery pridava tlacitka socialnich siti i v teto sablone?

    Taky jsem chtel pridat na web mapu stranek pres PS Auto Sitemap a nic se mi nezobrazilo i kdyz jsem postupoval dle navodu.

    Mozna mam ten Weaver nejak spatne nastaveny. Muj web je http://www.vysokorychlostni-zeleznice.cz

    Diky za rady,

    L.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.