Čarodějův učeň 2010

28.12.2010

Film, Recenze

Jsem příznivcem všech fantasy, sci-fi a kouzelnických filmů. Mám rád Harryho, sympatizuji s Frodovým bojem za prsten a nyní jsem se stal i fanouškem Baltazara Blakea. Slyšel jsem o filmu spoustu polopravd a mýtů. Nuzných 63% na CSFD mne měly odradit od sledování dalšího filmu, ve kterém hraje můj oblíbenec Cage. Odradit jsem se nedal a pustil jsem se do toho. O čem je?

„Balthazar Blake (Nicolas Cage) je čarodějným mistrem, který se v současném Manhattanu snaží ubránit město před svým úhlavním nepřítelem Maximem Horvathem (Alfred Molina). Balthazar na to ale sám nestačí, a proto vyhledá pomoc Davea Stutlera (Jay Baruchel), zdánlivě obyčejného člověka, který v sobě ale ukrývá netušené možnosti, a učiní z něj navzdory jeho pochybám svého učně. Čaroděj svého nedobrovolného žáka v rychlosti zasvětí do základů tajného umění magie a kouzel a společně se tato neobvyklá dvojice pokouší s pomocí svých schopností postavit jedněm z nejagresivnějších a nejzákeřnějších čarodějů všech dob. Dave je nucen v sobě najít veškerou odvahu k tomu, aby jako Čarodějův učeň svůj výcvik přežil, zachránil město a získal srdce své vyvolené.“  Tolik citace.

Svými slovy? Pokud okamžitě nepříjde pokračování, tak mi bude něco chybět. Je to to samé, jako by chyběl třetí díl Mládí v hajzlu, nebo kdyby SGA měla jen 50 dílů. Prostě čekám a snad se dočkám. Nenazval bych to úchvatným dílem. Prostě se na to dalo koukat a moje drahá prohlásila „Trošku slabší. Harry byl lepší“ Jasně, ve srovnáním s HP je všechno slabší, ale to je fakt a vzhledem, že už mě čeká pouze jedno pokračování a HP je v kytkách, tak i já se budu muset smířit s faktem, že už budu sledovat pouze „béčkové“ fantasy filmy.

Nenechte se odradit hodnocením CSFD, které je u některých filmů naprosto scestné. Jak můžou mít Hanebný Pancharti 86%? To nechápu. Jukněte na to. Občas je to úsměvné, občas je to směšné. Myslím, že to dělá i překlad, ale celkově jde o koukatelný film pro fandy tohoto žánru.

Režie: Jon Turteltaub
Hrají: Nicolas Cage,  Jay Baruchel,  Monica Bellucci,  Alfred Molina,  Toby Kebbell,  Ethan Peck,  Teresa Palmer,  Peyton List,  Omar Benson Miller,  Jake Cherry,  Gregory Woo,  Manish Dayal,  Ian McShane

,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

Odebírej novinky

Pokud chceš vědět o novinkách, tak se přihlas k odběru.

12 Odpovědí k “Čarodějův učeň 2010”

  1. SMO Píše:

    Film Čarodějův učeň patří do mých oblíbených filmů za rok 2010. Ohodnotil jsem ho na ČSFD dne 31.08.2010 **** hodnotou 4 z 5. :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. Áda Píše:

    Na tento film jsem se chtěl podívat, ale asi bylo málo času tak zejtra pudu na to 😀

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. Krabath Píše:

    Viděl jsem ho, je dost dobrej a myslím, že 63% na ČSFD je málo. Kravina film kolikrát dostane přes 70% a nedá se na to koukat. Jediný co mi trošku vadilo byl takovej jakoby uříznutej. Malinko víc bych ho rozvedl, aby se na dvojku, která doufám bude, měl divák těšit. Ale jinak parádní, taky mám rád tyto filmy.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. Luboš Píše:

    Taky jsem na tom byl v kině. Až na několik infantilních scén super film. HP má takových daleko víc…

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    JJ, má, ale v tý dýlce se to rozmělní. Tady bylo za hodinu a půl hotovo.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  5. Ajvngou Píše:

    63% je naprosto zaloužených. Stáhl jsem, koukl jsem, usnul jsem, znovu koukl a je to taková klasická lehce nadprůměrná pohádka od Disneyho. Příběh je tak tuctovej jak jen může být a bez překvapení. Zlo vs Dobro, no hádejte, jak to dopadne? Spousta klišé (zamilovanej kluk – tak trochu loser, co se věčně jakoby stydlivě zadrhává v řeči když mluví s hezkou holkou atd.). Jinak ale vcelku koukatelná záležitost, Cage mě nesral jako normálně, ten jeho jeden moudrej výraz ušel, zato Alfred Molina (ten zlej mág), ten se mi líbil a ten jeho poskok ještě víc. To bylo fajn. Kouzla, různý triky taky v pohodě, takže lehce nadprůměrné hodnocení 63% JE OK. Na 70 % a víc to rozhodně není.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Tady se projevuje tvoje zaujetost vůči všem filmům, které se vyznačují byť pouze zmínkou o fantasy. Prvoplánové zápletky, dobro vs zlo, kráska vs loser jsou úplně všude. Pro mě dobrý film.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  6. G_M Píše:

    Největší píčovina za poslední dobu.
    Od začátku do konce jsem věděl jak to skončí a jak to bude probíhat. Bál jsem se, že se budou pokoušet vtipkovat, a ano. Stalo se. Pokoušeli se. Velmi krutotrapně. ( američan udělá „hehe,,,he“) Jenže já musel brečet. Kdyby tam nebyl Cage-ův typycký „Obličej překvapení“ (na kterém má mimochodem postavenou celou kariéru) tak se fakt vůbec nezasměju. Největší Americká sračka všech dob. V kině mě musela klidnit přítelkyně, jinak bych tam plátno posílal doprdele. Tohle rozhodně 149Kč nestálo.
    Za mě tak 30%.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    No vidíš čéče a mě se to tak líbilo. A nakonec ona to bude asi pěkná kravina :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  7. rc4 Píše:

    Se vší úctou k autorovi článku musím říci, že se mi to taktéž nelíbilo, a to jsem také příznivcem pana prstenů (harry potter mi také nevadí), ale tohle bylo tak naivní, čitelné a průměrně natočené až si musím uplivnout. Dokoukal jsem to, ale už to nikdy vidět nemusím.
    Jelikož to byl propadák i co se týče výdělků, tak pokračování zřejmě nehrozí.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  8. Martin Píše:

    Já viděl film doma na nb, co určitě nepřidá celkovému zážitku díky absenci velkoplošného plátna, kvalitního ozvučení, atmosféry v kině(bez popcornu a coly to nemůže být přece nikdy ono).. Důvodem bylo právě několik recenzí od pseudokritiků, nebo od těch, co již měli možnost snímek shlédnout, které mě nepřesvědčily o tom, abych za film dal 180 Kč. S odstupem času toho možná trochu lituji, protože bych si to asi vychutnal v tom kině víc, ale i tak jsem celkově spokojený. Žánr fantasy je i pro mě jistým relaxem a exitem z každodenního stereotypu.. Takže za mě – může být.
    Jsem zvědavý na Tvou recenzi na Tron Legacy ;o)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  9. Eye Píše:

    Ano, bylo to naivní a i docela čitelné, ale mě se to taky líbilo. Hlavně ten trik se zrcadlem.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.