Vyplatí se psát záporné komentáře?

19.11.2010

Web, Zajímavosti

Chvíli potom, co jsem začal psát blog, jsem začal uvažovat o tom proč někdo píše komentáře jinému bloggerovi, nebo proč se vlastně dotyčný snaží donekonečna odepisovat v diskuzních forech na stále se opakující otázky. Určitě o tom popisovalo už spousta diplomových prací. Já jsem šel ještě dál a vyzkoušel jsem jaký vliv bude mít dobrý a špatný komentář na návštěvnost mého malého a skromného webu.

Bylo mi jasné že musím najít portál, který navštěvuje hodně lidí a jsou zvyklí psát komentáře. Naprosto mi vyhovoval web videacesky.cz, který splňoval oboje. Nejsem tam nijak známý a nekomentuji tam skoro žádné video a abych tomu dodal patřičnou autenticitu, tak jsem oba komentáře, dobrý i ten špatný, zadal s dost velkým časovým odstupem. Cca měsíc, což si myslím zaručilo, že můj předchozí komentář už nikdo nepovede v patrnosti. Takže?

Jako první jsem uveřejnil komentář pozitivní. Server jsem vychválil, video bylo úplně super a nic lepšího prostě není. Už si ani nevybavím k jakému videu to bylo. Každopádně výsledkem byly dvě návštěvy ze serveru videacesky.cz Což tedy nebylo nic moc. Každopádně, v tu dobu to bylo fajn. Moje návštěvnost tehdy činila něco kolem 10-ti  lidiček za den.

Jako druhý jsem uveřejnil komentář záporný. Poplival jsem web, video a naznačil, že pokud se nezlepší, tak ten celý projekt půjde do kytek. Opravdu jsem se v tom komentáři činil a bylo mi po uveřejnění špatně ze mě samotného. Tady je screen:

No, pokud si tento komentář přečetl někdo normální, tak si řekl: „No co je tohle za debila“ a udělal to s čím jsem počítal: kliknul. A výsledek? Tady je screen:

Proč jsem to tedy dělal? Ne, nestojím o to aby sem jen na čumendu lezli lidi, kteří si myslí, že jsem idiot. Daleko radši mám návštěvy z vyhledávačů a z RSS čteček. Ani jsem nepotřeboval zvednout návštěvnost. To mě jen popadla myšlenka zjistit, zda prudiči, kteří spamují fóra stále stejnými debilními připomínkami, komentují negativně za každou cenu a snaží se vyprovokovat ostatní k reakcím, to dělají cíleně. A odpověď? Jasně že jo. Protože proč bych psal komentář kladný? Toho si nikdo nevšimne a nikdo nepřijde na jakékoliv stránky, které tam pod svůj nick zadám. Napíšu naprostý blábol a tím si zajistím lepší návštěvnost a prokliky na můj web.

A odpověď na titulek článku? Jako už na tom našem světě všechno – nic není černobílé.

Pro marketing, získání prokliků potažmo PR je to nástroj dobrý a věřím, že se pár firem tímto zabývá profesionálně.

Pro bloggera je dle mého lepší pokud se drží hesla mlčeti zlato. Dávám radši komentáře pozitivní a pokud se mi web nelíbí, tak tam nelezu. Je spousta jiných.

A obrana proti vysíračům? Viz komentář  od Apina na mém blogu. Komentář nechám, nemažu, ale odmázl jsem mu webovku. A mám klid.

Na závěr jen pouze omluva to: BugHer0, Samot, Sergej, xzibitusak, Edmund Tacobell, koblich, Megis, Matte, LaBleue a všem ostatním, kteří se na to chytli a posloužili mi, ať svými komentáři nebo návštěvami, k tomuto malému „výzkumu“.

, ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

12 Odpovědí k “Vyplatí se psát záporné komentáře?”

  1. rc4 Píše:

    Tak chtěl jsem napsat, že je to zajímavý článek, ale to bych z toho nic neměl, takže: Je to tu pěkně na hovno!!! 😀

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    JJ, jdu k tobě :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Ládín Odpověď:

    Taky jsem si klik!

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. JaaJ Píše:

    No musím říct, že máš pravdu :-) Asi to taky zkusim zneužít 😉

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  3. Ládín Píše:

    Tak to je zajímavej výzkum :) Sám na sobě vím že je to pravda, když někde narazím na objedktivně kritickej názor, tak se na web autora podívám. Co když tam budou zajímavé informace? Stejně se dívám na web autora informativně přínosného, kladného ohlasu. A ohlasy typu „Fakt dobrý“ „Zajímavé“ „Děkuji“ mě nechávají klidné kdekoliv.
    V podstatě se to má tak že člověk co něco objektivně kritizuje se snaží sám něčeho dosáhnout, a to může stát za pozornost.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    JJ, souhlas, taky mám rád dobrou kritiku a stejně tak rád objevuji nové weby, které mi něco dají. Tak jsem našel i tvůj :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  4. SMO Píše:

    Je to tak. Neplatí to jen u komentářů, ale i u článků. Čím více je článek kritičtější, tím více přiláká čtenářů. Co třeba takové Aha. Lidi prostě hltají bulvár. chtějí vědět co se komu nepodařilo a ne co se komu podařilo. :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Ajvngou Odpověď:

    Srovnání s bulvárem je poněkud mimo.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  5. Krabath Píše:

    Ahoj. Dobře vymyšlený. Asi taky zkusím napsat něco negativního někde na stránkách. :)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  6. Ajvngou Píše:

    Na tohle jsi nemusel dělat výzkum, stačí se podívat na Patrika Vogla. Piš kraviny (je jedno jestli do komentů nebo na web) a brzo budeš mít fanouškovskou základnu o jaký se ti ani nesnilo.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    JJ, máš recht. Jen jsem se chtěl pobavit výsledkem. Tak snad se neobjevím na Exotopedii po boku Young Padawana.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  7. MrPierc Píše:

    Máš Sborez pravdu, negativní reklama je dobrá reklama. Zvláště dnes, kdy každý hledá to špatné na druhém.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.