Nový sociální prohlížeč Rockmelt – první dojmy

18.11.2010

Recenze, Web

Tak jsem se zase spletl. Sypu si popel na hlavu a, leč nerad, musím přiznat, že můj poslední článek o novém prohlížeči Rockmelt byl unáhlený. Jistě, stále jsem velkým zastáncem Firefoxu, ale nedalo mi a přece jenom jsem poslal žádost o pozvánku mezi „betauživatele“ tohoto nového produktu. Ta mi přišla včera a po stažení Rockmelt downloaderu se do mého PC stáhla i beta verze RM. Instalace proběhla OK. Následně došlo k propojení RM a mého účtu na Facebooku. Vše OK. Takže jsem mohl začít.

Uživatelské rozhraní

Jedná se o produkt, který je postaven na základu Google Chrome a i když jsem si Chrome neoblíbil, tak uživatelsky se zdá být RM lepší. Hned po instalaci se bez dotazu!! začaly přenášet data z aktuálně zvoleného prohlížeče. Přetáhla se historie, záložky, přetahují se i hesla. Snad tam půjde synchronizace pomocí Xmarks.

Okamžitě se na levé straně objevila lišta se seznamem mých přátel z FB a na pravé rss zdroje s defaultně nastavenými účty FB a Twitteru. Což mě příjde dost vhod. Protože okamžitě vidím přidaný článek na mé oblíbené blogy. Super věcička. Jednoduše lze další zdroje přidávat. Pod ikonkami webů je tlačítko, které nabídne přidání hned po návštěvě další stránky.

Jinak je rozhraní přehledné a k mému překvapení česky. Nečekal jsem to, ale RM je skutečně česky. Co víc, jelikož vychází z Chrome, tak nabízí překlad stránek do češtiny. Užitečná věcička díky které si Chrome získal spoustu příznivců. Trochu otravné je neustálé vyskakování možnosti na překlad, ale dá se pro tu danou stránku okamžitě vypnout, takže se už neobjeví. Dokud nenajedete na další stránku v AJ. Trochu otrava. Lišta je docela tlustá, takže se stránka posune o dobrý centimetr dolů. No uvidíme, třeba se bude dát vypnout úplně.

Prohlížeč nabízí standardně řešený design. Lišty se stránkami nahoře, pod ním okno s adresou webu a pod ní záložky. Působí trochu robustněji než bych očekával, ale snad se to změní postupným vývojem a možností změnit vzhled pomocí rozšíření . Po bocích jsou lišty, jak už jsem se zmínil, vlevo přátelé a vpravo rss kanály. Spodní lišta není. Nebo jsem jí zatím neobjevil. Což mě mrzí kvůli absenci zjištění PR u stránek a dalších utilit na které jsem zvyklý z Firefoxu.

Věcička, kterou ocením je tlačítko Share, které tak jako ve Firefoxu F1 dokáže sdílet aktuální článek, stránku nebo video na FB a Twitter. Oproti F1 nabízí ale výběr obrázku, který se má u příspěvku zobrazit. Takže to je jednoznačně plus. Ale takto to bylo od začátku prezentováno. Sociální prohlížeč s jednoduchým přehledem o statusech na FB a Twitteru vč. pohodlného sdílení. To je splněno.

Funkčnost? – zatím stoprocentní. Žádný problém. Narazil jsem skutečně pouze na dva:

1. Při pokusu o sdílení na Twitter mi to jako volbu lokace nabídne Polsko.

2. Zatím to vypadá tak, že na jednom počítači je možné mít na RM pouze jeden profil FB. Nelze přepínat. Musíte se vždy složitě odhlásit a přihlásit přes nový profil. Odhlášením vám ale spadnou veškeré otevřené panely, takže pápá rozdělaná práce.

To jsou zatím veškeré mínusy, které stojí za zmínku. Pokud se smíříte s trochu užší obrazovkou díky bočním panelům, tak se zdá po funkční stránce prohlížeč naprosto v pořádku.

Funkce

1. Hlavním tahákem pro RM bude určitě možnost propojit prohlížeč s Facebookem. Kvůli tomu to dělali a vypadá to opravdu schopně. Po kliknutí na přítele se zobrazí poslední jejich příspěvek a status. Pokud jsou online, je možné s nimi začít chatovat v samostatném okně. Online status je zobrazen zelenou tečkou u gravataru.

2. RSS kanály v boční liště jsou pro mě super. Nemusím skákat pořád na iGoogle a vidím aktuálně nové články. To je pro mě určitě užitečné.

3. Sdílení článků, obrázků a videí jedním tlačítkem.Opravdu šikovná věcička.

4. Po instalaci není potřeba instalovat žádné doplňky k úplné funkci. WMPlayer, Adobe Flash atd….

5. Integrovaná kontrola pravopisu

6. Překlad stránek pomocí Google translatoru

7. Lze instalovat doplňky, které jsou vyvíjeny pro Chrome

8. Jinak funguje naprosto klasicky jako jakýkoliv jiný kvalitní prohlížeč.

Pár screenů:

1. Náhled celé stránky

2. Panel s volbou překladu, vyskakující při návštěvě jakéhokoliv webu, který není v přednastaveném jazyce

3. Po kliknutí na přítele se otevře okno pro možnost chatu

4. U ikonek vpravo se čísílkem zobrazí počet nových příspěvků a po kliknutí se zobrazí náhled.

5. Tlačítko Share lehce odešle zobrazený obsah na Facebook nebo Twitter

6. RSS „čtečka“ zobrazí posledních pár příspěvků na sledované stránce

Závěr (zatím)

Rozhodl jsem se, že budu Rockmelt nějaký ten čas používat. Třeba se stane mým výchozím. Po skoro dvou dnech používání můžu říct, že s ním nemám zásadní problém a klidně bych si na něj zvykl. Plusy a mínusy jsem shrnul v článku.

Takže pokud jste dočetli až sem, tak mám pro vás bonus: mám k dispozici tři volné pozvánky pro další nadšence, kteří by se chtěli podílet na „testování“. Pokud o jednu z nich máte zájem, tak nejdříve musíte připsat ke článku komentář a stát se mým přítelem na FB (můžu to poslat pouze přátelům), pokud už mezi mé přátele patříte, tak stačí napsat pouze komentář s tím, že o pozvánku stojíte. Opakuji, že mám pouze tři. Tak hodně štěstí. Kdo dřív přijde…….

, , ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

4 Odpovědí k “Nový sociální prohlížeč Rockmelt – první dojmy”

  1. Indyana Píše:

    doplnil bych ti to o to, že postranní lišty se dají jednoduše rychle odstranit zmáčknutím ctrl shift mezerník (to je odstraní obě najednou) a nebo ctrl shift a šipka doleva nebo doprava, to zasune pryč jen jednu, takže když zrovna člověk nechce tak mu to obrazovku nezužuje (já mám jen 12.1 monitor a vůbec se tím necítím omezený, ani když tam ty lišty jsou) a potom k té horní liště, že je široká: když zmáčkneš f11, tak zmizí úplně, takže to je pak v kombinaci se zasunutím postranních lišt obrazovka totálně bez ničeho jen s obsahem stránky, je to naprosto vynikající. Mě taky chrome nezajímal, ale tohle je totální bomba.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    Souhlas, na tyhle vychytávky jsem se chystal upozornit v dalším článku. Našel jsem ale i pár nevýhod. V RM se nemůžu přes rozhraní Citrix připojit vzdáleně k jinému počítači. Nefunguje to. Ne vždy se aktualizují online FB uživatelé správně a někdy vůbec. Někdy prohlížeč zamrzne s načítáním stránky s hláškou – rozpoznávání hostitele. Nejvíc mě to zlobí u pošty gmail.com

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

  2. SMO Píše:

    No, já ho dneska testoval celý den a jsem z toho docela zmatenej. RockMelt mi nešel několikrát spustit. Češtinu se mi podařilo nastavit asi na potřetí a doma na PC jsem ji nenastavil vůbec. Píše mi to i nějakou chybu API rozhraní Facebooku. I když by aw mi všechny ty funkce líbili zůstanu asi u Firefoxu.

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

    Sborez Odpověď:

    No, mě fachá v pohodě. Tak nevím. Nepomůžu. Já už si na něj zvykl, tak doufám, že se bude jen vylepšovat. Firefox mi teď příjde neuvěřitelně pomalý :-)

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.