Muzikál Hair – Vlasy

17.8.2010

Film, Hudba, Recenze

Zdarec, tak jsem tady s dalším příspěvkem. Tentokráte o mém nejoblíbenějším filmu. V záplavě starých, starších a novějších filmů se docela ztrácím. Nejsem moc schopný sledovat filmové novinky. A tak se rád vracím ke starým dobrým. A mojí absolutní jedničkou je nepřekonatelný film Miloše Formana Vlasy. Co Vám budu psát. Určitě ho většina znáte. Ale opravdu se najde ještě spousta lidí (Kóča), kteří film ještě neviděli. A tak jsem se rozhodl Vám neznalým o něm něco napsat.

Jedná se o film, který byl natočen v roce 1979 (to jsem se narodil!!!!) jako předělávka slavného broadwayského muzikálu z roku 1968 (to se narodila ségra!!!!). Texty písní napsali Gerome Ragni a James Rado. Hudbu složil Galt MacDarmot. Do češtiny přeložil Jiří Josek.

Nenašel jsem nikde českou verzi a myslím si, že je film pouze s titulkama. Možná to ani přeložený vidět nechci. Tenhle film mě naprosto celýho pohltil. Od začátku do konce. Poprvý jsem ho viděl už jako děcko těsně po revoluci, ale samozřejmě, pochopil jsem ho až mnohem dýl. Vlastně pokaždý, když se na něj dívám, tak v tom chápu nový a nový věci. A navíc mě neuvěřitelně baví. O čem to teda je?

Claude Bukowski odjíždí z Oklahomy do New Yorku, aby mohl za pár dní nastoupit do vojenské služby. Původně má v plánu prohlédnout si památky, jenže v Central Parku potká davy zpívajících hipíků. Se čtyřmi z nich (Bergerem, Jeannie, Hudem a Woofem) se seznámí. Sdělí jim své plány, ale vysmátý Berger ho zatáhne do party, kde se kouří tráva a berou různé drogy, hlavně LSD . V parku také vidí projíždět místní zbohatlíky a jejich dceru Sheillu, do které se na první pohled zamiluje.

Následující den vidí Berger v novinách článek o slavnosti, kterou pořádá Sheillina rodina. Dostanou se tam, ale po Bergerově tanečním a pěveckém představení (písnička I got Life) na stole, na ně majitel zavolá policii. Ve věznici zpívá Woof o krásném pocitu, jaké je to mít co nejdelší vlasy – (hlavní písnička filmu (Hair). Z vězení se za pomocí Clauda dostane nejprve Berger, který za pár hodin sežene peníze na zaplacení pokuty i pro ostatní. Poté jdou všichni oslavovat do Central Parku, kde se zpívá, tancuje a samozřejmě fetuje. LSD ale vystačí jenom na Clauda a tak poprvé pozná, jaké je to být na pořádném tripu. Večer se jdou všichni koupat do nedalekého rybníka. Když jsou ve vodě sami Sheilla a Claude, ostatní z party jim vezmou oblečení a naštvaná Sheilla jede domů v taxíku polonahá. Claude se s Bergerem pohádá, protože to je jeho poslední večer a chtěl si ho užít.

Ráno nastoupí na vojnu. Mezitím co se s ostatními vojáky připravují na válku, Sheilla přečte dopis ostatním od Clauda – je teď v Nevadě a Berger za ním spontánně naplánuje výlet. Jakmile dorazí na místo, nastane první problém. Vojáci mají pohotovost, takže na základnu nikdo nesmí. Sheilla proto svede jednoho vojáka v baru a opilého ho svleče, společně s ostatními mu ukradnou oblečení a auto. Berger se ostříhá a vydává se za vojáka. Nejprve chce Clauda odvézt v kufru na piknik za ostatními, ale protože je každou hodinu počítají, Berger se s ním na jedno odpoledne jednoduše prohodí. Mezitím co si Claude užívá s kamarády, na základně panuje zmatek. Všichni vojáci se mají seřadit, sbalit si všechny věci a připravit se k odletu do Vietnamu. Zmatený a vyděšený Berger si v šoku sbaluje batoh a nakonec se přihlásí pod jménem Bukowski. Těsně poté se Claude vrací na základnu a se zděšením zjišťuje co se stalo, snaží se ještě najít Bergera, ale už je pozdě. Berger s ostatními vojáky odlétá do Vietnamu.

U tisícovek hrobů stojí stará parta, bohužel už bez Bergera. Jeho jméno George Berger, rok 1945-1968 je vytesáno na kameni před nimi. Všichni zpívají závěrečnou píseň za padlé vojáky Let the Sunshine in

Ale mnohem lepší bude, když se na to podíváte:

http://rapidshare.com/files/343758275/vay-hjs.part1.rar
http://rapidshare.com/files/343782182/vay-hjs.part2.rar
http://rapidshare.com/files/343806225/vay-hjs.part3.rar
http://rapidshare.com/files/343832448/vay-hjs.part4.rar
http://rapidshare.com/files/343858576/vay-hjs.part5.rar
http://rapidshare.com/files/343885342/vay-hjs.part6.rar
http://rapidshare.com/files/343912399/vay-hjs.part7.rar
http://rapidshare.com/files/343927897/vay-hjs.part8.rar

A pokud se na to nechcete dívat celé, tak tady je pár písní z youtube:

Tak to skoukněte. Zdarec.

, ,

Něco o autorovi článku

Jsem člověk, který má rád svojí rodinu, jídlo, dobré víno a dobré lidi. Píšu tento blog pro potěchu svojí a snad i těch pár čtenářů, kteří sem zavítají.

Podívejte se na vše, co napsal Sborez

Jedna odpověď k “Muzikál Hair – Vlasy”

  1. Martin Píše:

    Fenomenální snímek (ten původní).

    Souhlas?: Thumb up 0 Thumb down 0

    [Odpověď]

Máš na tohle názor? Vyjádři se.